Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Kan vi lokalisere usynlige olje- og gassforekomster?

Tor Even Aas disputerer fredag 8. november 2013 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Reconstruction of deep-sea palaeotopography and process-based flow simulations as a new method for spatial sand prediction: modelling case studies and assessment of uncertainties».

Eldgamle og godt begravde sandsteiner er de mest vanlige reservoarene å utvinne olje og gass fra. En spesiell type av disse sandsteinene lages ved at enorme mengder sandkorn og slam blander seg med sjøvann på forholdsvis grunt havdyp, for så å strømme nedover havbunnskråningen som væskestrømmer. Sandavsetningene fra slike prosesser kalles turbiditter. Nøyaktig hvor flesteparten av disse sandkornene ender opp, avhenger av mange variabler, men en svært viktig, kontrollerende faktor er selve fasongen på havbunnen.

Turbiditter blir dannet i dag, og har blitt dannet på havbunn gjennom geologisk tid. Årlig bruker oljeselskapene store penger på å bore etter turbiditter, som kan inneholde olje eller gass. I Nordsjøen er det ikke uvanlig at turbiditter som ble avsatt på havbunnen for et par hundre millioner år siden, nå befinner seg 5-7 km under dagens havbunn. Selve turbidittsanden er ofte ikke synlig i seismisk data på slike dyp (seismisk data gir en avbildning av undergrunnen og er hovedverktøyet for lokalisering av reservoarer for olje og gass). Derimot kan en gjennom arbeid med seismisk data kartlegge den deformerte havbunnen under en gitt turbiditt, men denne vil altså ha dagens deformerte fasong og ikke den opprinnelige fasongen den hadde da turbiditten ble avsatt på den.

Aas’ arbeid har fokusert på prosessen der en tar en slik deformert havbunnsflate og reverserer prosessene som har deformert havbunnen. Slik ender en opp med en flate som er representativ for den opprinnelige havbunnen. En slik havbunnsflate kan brukes prediktivt for å lokalisere turbidittene. Det vil si at en kan bruke fasongen på flaten til å finne frem til potensielt oljefylte sandsteiner som en ikke kan se i seismiske data. Metoden ble benyttet på et seismisk datasett fra Nordsjøen og i et feltstudie ved Nice, Sør Frankrike. Turbidittene og den gamle havbunnen er lokalisert i fjellene rett nord for Nice, og målet var å bygge en modell som kunne brukes til å teste metoden.

Personalia:
Tor Even Aas er født i 1978 i Ålesund. Han fikk sin mastergrad i geologi fra Universitetet i Oslo i 2004. Han var ansatt som stipendiat ved Universitetet i Bergen fra 2004 og ut 2008. Fra januar 2009 har han jobbet som geolog i leteavdelingen til Statoil ASA.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
01.11.2013, kl. 13.15. Oppgitt emne: "Sediment delivery from shelves to deep sea - modern and ancient".
Sted: Auditorium 2, U.etg. Realfagsbygget, Allégaten 41.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.11.2013, kl. 12.15, Auditorium 5, Realfagsbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Tor Even Aas, e-post: tor_aas@hotmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.