Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2012
NY DOKTORGRAD Feit fisk gir kineserne lavere risiko for hjertesykdom
“Impact of marine oily fish in reducing CVD risk in dyslipidemic Chinese adults – with focus on effects of oily fish on CVD risk”. Feit fisk inneholder mye av de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Derfor anbefaler helsemyndigheter nasjonalt og internasjonalt at vi spiser feit fisk regelmessig for å forebygge hjerte-karsykdom. I land som Kina er dokumentasjonen og bevisstheten omkring helseeffektene av feit fisk fremdeles begrenset. Jian Xhang har i sitt doktorgradsprosjekt har studert marin omega-3 status hos kinesere, og i hvor stor grad inntak av feit fisk kan redusere faren for hjerte-karsykdom. Undersøkelsene viste at inntaket av marine omega-3 fettsyrer blant kineserne er vesentlig lavere enn det som er anbefalt. To ulike spiseforsøk med feit fisk ble gjennomført. I det ene forsøket deltok kinesiske kvinner, og i det andre deltok kinesiske menn. I begge studiene var nivåene av fett i blodet hos deltakerne litt høyere enn normalt da studien startet. Etter at de hadde spist laks, sild eller kinesiske feite fiskeslag i 8 uker, hadde de en vesentlig bedre marin omega-3 status. Maten ble også godt akseptert av deltakerne. Ved slutten av studiene hadde deltakerne redusert fettinnholdet i blodet med cirka 20 prosent, og dermed redusert faren for å få hjerte-karsykdom betydelig. I tillegg ble innholdet av de viktigste fremmedstoffene målt i fiskeprøvene, og resultatene viser at totalt sett er fordelene ved å spise fisk betydelig større enn en eventuell risiko på grunn av fremmedstoffer. Personalia: Tidspunkt og sted for prøveforelesningen: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte. |