Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2012
NY DOKTORGRAD Blir fetere av plantefett
”Dietary linoleic acid induces obesity through excessive endocannabinoid activity.” Alvheim viser en sammenheng mellom omega-6 fra planteoljer, og utvikling av overvekt og fedme hos mus. Spesielt i den vestlige verden har inntaket av omega-6 økt dramatisk siden begynnelsen av 1900-tallet, og spesielt fra 1960-årene da folk ble anbefalt å erstatte mettet fett med flerumettet fett for å redusere hjerte- og karsykdommer. Kostrådet har ført til en kraftig økning i bruk av planteoljer som soyaolje, maisolje og solsikkeolje, som alle har et høyt innhold av omega-6. Omega-6 fra kosten omdannes i kroppen til en rekke signalstoffer. Noen av disse signalstoffene, såkalte endokannabinoider, øker appetitten, reduserer metthetsfølelsen og øker fettlagringen. Overaktivering av endokannabinoidsystemet antas å spille en viktig rolle når det gjelder utvikling av fedme. Ved hjelp av en dyremodell viser Alvheim i avhandlingen at et høyt inntak av omega-6 fra planteoljer gir en overaktivitet av endokannabinoidsystemet, og dermed en økt risiko for å utvikle fedme og assosierte metabolske lidelser, uavhengig av mengde fett i kosten. Den fedmefremmende effekten av omega-6 ble redusert da fôret ble tilsatt marint omega-3. Hvilken type fett mus spiser, ser dermed ut til å bety mer for utvikling av overvekt og fedme enn hvor mye fett de spiser. Arbeidet er en ernæringsmessig tilnærming til de underliggende årsakene til fedme. Nå gjenstår det å undersøke om et redusert inntak av omega-6 kan være med å forebygge og begrense utviklingen av overvekt og fedme også hos mennesker. Personalia: Tidspunkt og sted for prøveforelesningen: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte. |