Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2011
NY DOKTORGRAD Omega 3 feittsyrer påverkar effekt av miljøgift
”Interactions between marine n-3 fatty acids and methylmercury, in Atlantic salmon (Salmo salar)”. Fisk inneheld mange næringstoff som kan fremja god helse, men fisk kan også innehalde miljøgift. Debatten kring fisk som anten helsebringande sunn kost, eller potensiell farleg giftkjelde, dreier seg ofte om mengda inntak av miljøgift både hjå fisken, og deretter i konsumenten. Men det er ikkje nødvendigvis slik at næringsstoff og miljøgift har kvar sin spesifikke effekt, derimot har samspelet mellom desse to, og korleis dei påverkar kvarandre fått aukande merksemd i vitskapleg litteratur. Miljøgifta metylkvikksølv er ein særskilt toksisk variant av kvikksølv. Nøstbakken har undersøkt korleis dei marine omega 3 feittsyrene, DHA og EPA, kan påverke verknaden av metylkvikksølv i cellekultur. Når programmert celledød (apoptose) vart målt etter eksponering for metylkvikksølv, synte det seg at feittsyra DHA auka, medan EPA reduserte celledød som følgje av metylkvikksølv. Vidare undersøkingar av molekylære mekanismar synte at effekten av DHA truleg har samanheng med auke i oksidativt stress, medan EPA sannsynleg beskyttar cellene gjennom effektar på kalsiumreguleringa i cellene. Også fleire interaksjonar mellom næringsstoff og metylkvikksølv vart observert i studien. Nøstbakken sine resultat kan vere med på å auke merksemda rundt interaksjonar mellom næringsstoff og miljøgift. I tillegg legg studien eit grunnlag for betre evalueringar av samspelet mellom miljøgift og næringsstoff i fisk, og korleis dette kan påverke mattryggleik. Personalia: Tid og stad for prøveforelesinga: Tid og stad for disputasen: Kontaktpersonar: Avhandlinga kan lånast på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlinga, kontakt kandidaten direkte. |