Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2010
NY DOKTORGRAD Livsstil og psykologiske faktorer ved matoverfølsomhet
”Subjective food hypersensitivity: Lifestyle and psychological factors” Subjektiv matoverfølsomhet er et økende helseproblem. Omkring 20-30 prosent av den voksne befolkningen rapporterer uønskede reaksjoner på mat selv om bare 3-5 prosent får påvist matallergi. Livsstil og psykologiske faktorer har lenge vært antatt å være en viktig årsak. Avhandlingen viser at omkring 90 prosent av pasienter med subjektiv matoverfølsomhet har irritabel tarm med magesmerter, oppblåsthet og varierende avføringsmønster. Livsstilen var imidlertid nær det normale, og stress i arbeidssituasjonen så ut til å bety lite. Pasientene hadde mer angst og depresjon, flere subjektive helseplager, og betydelig redusert livskvalitet sammenlignet med kontrollene. Angst og depresjon forklarte imidlertid kun 10 prosent av variansen i grad av plager. Samlet sett tyder funnene i avhandlingen på at livsstil og psykologiske faktorer som jobb, stress, angst og depresjon i liten grad kan forklare somatiske plager hos pasienter med subjektiv matoverfølsomhet. Personalia: Tidspunkt og sted for prøveforelesningen: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er elektronisk tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte. |