Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2006
NY DOKTORGRAD Hvordan virker planteoljer i fiskefôr inn på laksens genutrykk?
”Nutrigenomic study of lipid metabolism in Atlantic salmon (Salmo salar L.) – The effects of dietary plant oil inclusion.” En bærekraftig utvikling av norsk lakseoppdrett fordrer i dag bruk av alternative råvarer fra planteriket. Det har ført til at dagens fiskefôr inneholder en andel planteoljer i tillegg til fiskeoljer, mens laksen i naturen spiser byttedyr som inneholder en marin fettsyreprofil. Det er kjent fra tidligere forskning at de langkjedede omega-3 fettsyrene som finnes i fiskeolje (DHA og EPA), men ikke i planteoljer, er spesielt viktige for geners regulering av fettomsetningen. Hvilken betydning planteoljer i fôret har for laksens metabolisme, fett-transport, omsetning av energi (spesielt fett) har vært tema i dr. gradsarbeidet til Ann-Elise Jordal. Gjennom sitt arbeid etablerte Jordal flere verktøy for å kunne studere uttrykket av gener involvert i omsetningen av fett hos laks. Ved å etablere en småskala ”mikroarray” som inneholdt gener som kan ha betydning for fettomsetningen i laks kunne Jordal studere gener involvert i nedbrytning og syntese av fett, men også gener involvert i transport av fett og fettsyrer. Microarrays er små glassplater hvor det i dette tilfellet var plassert 70 gener som muligjorde en sammenligning av hvordan de ulike fettsyrene i plante- og fiskeoljene påvirket genenes uttrykk. Dette studiet av sammenhengen mellom næringsstoffer og geners uttrykk kalles ”Nutrigenomics.” En stor del av Jordals arbeid har vært å evaluere bruk av genomics- metoder som verktøy i ernæringsstudier hos fisk. Jordals analyser viser at laks som fikk planteoljer i fôret økte genuttykk av desaturase enzym involvert i syntesen av langkjedede fettsyrer i leveren, og kan til en viss grad selv lage de marine fettsyrene DHA og EPA selv om den ikke fikk det i fôret. Ved lang tids fôring med planteolje økte mengden av lagret fett i leveren ved lave temperaturer, noe som kan skyldes endringer i lipoproteinproduksjonen i leveren, - dette kan sees i sammenheng med en redusert lipoproteinsyntese eller økt opptak av lipoproteiner i andre organer. Jordals arbeid inkluderte også innledende studier av planteoljens effekter på lipid transportsystemet i laksens lever og muskelvev. Disse studiene viser at disse vevene uttrykker flere transportproteiner som trolig er knyttet til ulike metabolske funksjoner. Dette er for første gang vist i laks. For å avdekke om disse transportproteinene bidrar til selektiv fettsyretransport kreves videre forskning. Som hovedkonklusjon kan en si at en ved å erstatte deler av fiskeoljen i planteoljen i fôr vil desaturase gen involvert i omdannelse av plante omega-3 fettsyrer til EPA og DHA oppregulreres ved fôring av planteolje. Dette viser at laksen har evnen til å produsere EPA og DHA i leveren, selv om den kvantitative betydning ikke er vist. Personalia: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. Avhandlingen finnes elektronisk tilgjengelig her: http://hdl.handle.net/1956/1883 For kjøp/bestilling av avhandlingen kontakt kandidaten direkte. |