Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2006
NY DOKTORGRAD Fett og proteiner i kosten påvirker metabolsk syndrom
Cand. scient. Oddrun Anita Gudbrandsen disputerer 24. oktober 2006 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Impact of modified fatty acids and dietary proteins on risk factors of the metabolic syndrome” Metabolsk syndrom kjennetegnes av fedme, økte nivåer av fettstoffer i blodet, høyt blodtrykk, dårlig glukose-regulering og/eller insulin-resistens, og øker risikoen for å utvikle diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom. Ikke-alkoholisk fettlever er en klinisk manifestasjon av metabolsk syndrom. Gudbrandsen har i sitt doktorarbeid utført studier på ikke-alkoholisk fettlever, hypertensjon, hyperlipidemi og inflammasjon, som alle kan forekomme ved metabolsk syndrom, ved hjelp av ulike dyremodeller. Den modifierte fettsyren tetradecylthioacetic acid (TTA) er i tidligere studier vist å ha gunstig effekt på insulinresistens, hyperglykemi og serum triglyserid-nivå, og i dette studiet er det vist at TTA også har potensiale til å redusere blodtrykket i hypertensive rotter. Tamoxifen brukes ved behandling av brystkreft, men en bivirkning er at risikoen for å utvikle fettlever øker. Kombinasjonsbehandling med TTA hindret opphopning av fett i lever hos rotter som fikk tamoxifen, sannsynligvis ved å øke forbrenningen av fettsyrer i lever. Ikke bare fett, men også proteiner i dietten kan ha effekt på fettforbrenningen og kolesterolnivået. I avhandlingen er det vist at både soyaprotein anriket med isoflavoner og et en-celleprotein med lave ratioer av methionine/glycine og lysin/arginin (uten isoflavoner) reduserte mengden av både kolesterol og homocystein i plasma, og hindret utvikling av fettlever i overvektige rotter. Overvekt er karakterisert av kronisk mild inflammasjon, og effekten av et vedvarende økt TNFα-nivå på fettmetabolismen ble undersøkt. Undersøkelsen viste at det økte TNFα-nivået påvirket lipidmetabolismen, blant annet ved at kapasiteten for mitokondriell og peroksisomal β-oksidasjon var redusert, samtidig som triglyserid-nivået i lever var økt. I sin avhandling konkluderer Gudbrandsen med at både den modifiserte fettsyren TTA og spesifikke proteiner i dietten kan forbedre tilstander som er assosiert med metabolsk syndrom. Personalia: Tidspunkt og sted for prøveforelesningene: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling av avhandlingen kontakt kandidaten direkte. |