Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2005

NY DOKTORGRAD

Arktisk biodiversitet

Anders Hobæk   
Anders Hobæk disputerer onsdag 16. mars 2005 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Genetic diversity, phylogeography and hybridisation in northern Daphnia".

Arktiske og alpine områder har generelt lavere biologisk mangfold i form av artsrikdom enn man finner i gunstigere klima. Det har vært antatt at dette også gjelder genetisk mangfold innen arter. Avhandlingen tar blant annet utgangspunkt i denne antagelsen, og fokuserer på genetisk variasjon hos krepsdyr som lever i ferskvann i arktiske og alpine strøk. Resultatene viser at genetisk mangfold kan være like stort i arktiske strøk som i tempererte. Dette henger sammen med ulike reproduksjonsstrategier, der ukjønnet formering dominerer i Arktis. Denne strategien er svært vanlig blant en lang rekke planter og dyr i Arktis. Videre er det vist at mye av den genetiske variasjonen er oppstått som følge av hybridisering mellom bestander som har vært isolerte i ulike områder under istidene, og etter avsmelting har møttes under kolonisering av områder som igjen ble tilgjengelige. Flere arter oppstått før istidene har bidratt i denne prosessen, som trolig fortsatt pågår. Ulike deler av Arktis viser store forskjeller i genetisk mangfold. Dette har dels historiske årsaker, og er delvis klimatisk betinget.

I norske høyfjell finner vi lignende miljøforhold som i Arktis. Her dominerer imidlertid andre arter krepsdyr, som delvis reproduserer kjønnet. Den viktigste av disse artene er tidligere oversett, og denne viser liten genetisk variasjon i Skandinavia og Svalbard. Dette henger sammen med at hele området ble kolonisert utenfra etter istiden, og med at økologiske forhold samvirker med reproduksjonsstrategien til å begrense genetisk variasjon. Studier av genetisk variasjon innen arktisk/alpine arter kan gi viktig informasjon om istidenes strukturerende betydning for dagens biologiske mangfold, om evolusjonære prosesser knyttet til artsdannelse, og om tilpasninger til ekstreme miljøforhold.

Doktorgradsarbeidet er utført ved Norsk Institutt for vannforskning (NIVA), i samarbeid ved kolleger ved Max-Planck-Institut für Limnologie, Tyskland, University of Oklahoma, USA, og University of Guelph, Canada.

Personalia:
Anders Hobæk er født i 1951 i Oslo og oppvokst i Bergen. Han er cand. real. i zoologisk økologi fra Universitetet i Bergen. Han har de siste 12 år arbeidet som forsker ved NIVAs Vestlandsavdeling i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
15.03.2005, kl. 13:15. Selvvalgt emne: "The role of hybridisation in speciation and adaptive radiation"

Sted: Auditorium 5, 3. etg., Realfagbygget

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.03.2005, kl. 13:00, Auditorium 4, 4. etg., Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Anders Hobæk, tlf. 55 30 22 50, epost: anders.hobaek@niva.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Mia Kolbjørnsen, tlf. 55 58 90 39 (a), e-post: mia.kolbjornsen@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.