Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2005
NY DOKTORGRAD Allergener fra fisk"Fish hypersensitivity: Immunological and molecular studies of allergens from Atlantic salmon, Atlantic cod and Alaska pollack". Matallergi rammer 1-2 % av befolkningen og er særlig hyppig hos barn og ungdommer (2-10 %). De mest kjente symptomene er rhinitt, konjunktivitt, allergisk astma, eksem, urtikaria og mage/tarm-allergi. De vanligste matvarene som gir allergi er kumelk, egg, fisk, skalldyr og nøtter. 95 % av fiskeallergikere reagerer mot torsk. Hovedallergenet hos fisk er parvalbumin, et protein som finnes i fiskens muskelvev. Parvalbumin er et kalsium-bindende protein av EF-hånd familien som er antatt å buffre intracellulært kalsium. Proteinet uttrykkes hos de fleste virveldyr, hovedsaklig i den hurtige muskulaturen. Parvalbumin fra baltisk torsk (Allergen M eller Gad c 1) har vært studert inngående med hensyn til allergenisitet. I avhandlingen har rekombinante allergener fra laks, torsk og Alaska pollack (en torskefisk som er lokalisert i Alaska området) blitt karakterisert og produsert ved anvendelse av rekombinant DNA-teknologi. Videre ble kryssreaktiviteten mellom 9 forskjellige fiskearter hos 12 fiskeallergikere undersøkt ved bruk av ELISA-teknikk og hud-prikk-test. Resultatene viste at kveite, flyndre, tunfisk og makrell kunne tolereres av noen av de undersøkte pasientene, mens allergener fra torsk, laks, Alaska pollack, sild og steinbit hadde høy kryssreaktivitet. Personalia: Tidspunkt og sted for prøveforelesningen: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte. |