Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

På leting etter faktorer viktige for etableringen av kimceller hos virveldyr

Karin Wibrand   
Karin Wibrand disputerer fredag 12. desember 2003 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Identification of genes expressed in the primordial germ cells of zebrafish by characterisation of maternal transcripts"

Kjønnet formering er utbredt i dyreriket. På et tidlig trinn i fosterutviklingen skiller noen få celler lag fra de resterende cellene og danner kimcellene, forløperne til kjønncellene. Kimcellelinjen viderefører slektenes genetiske materiale. Et av biologiens fundamentale spørsmål er å forstå hvordan denne cellelinjen etableres og hvilke faktorer som er involvert.Vår kunnskap om hvordan kimceller dannes kommer hovedsaklig fra forskning på laverestående organismer som nematode og bananflue. Det viser seg at faktorer som er til stede i selve egget, såkalte maternale produkter, spiller en helt avgjørende rolle i etableringen av kimcellinjen til selve fosteret. Dette ser også ut til å være tilfelle for virveldyr som frosk og fisk.

I dette doktorgradsarbeidet har målet vært å lete etter nye faktorer som spiller en rolle i utviklingen av kimcellelinjen i virveldyr ved å bruke sebrafisk som modellorganisme. Strategien var å lete etter slike faktorer blant alle de maternale transkriptene i befruktede sebrafiskegg. Det ble isolert tre nye faktorer som fungerer som markører for de tidlige kimcellene i sebrafisk. En av disse faktorene, linker histon H1M, er et meget interessant funn. Linker histon H1M kan vise seg å spille en viktig rolle i å undertrykke genuttrykking i de tidlige kimcellene.

Personalia:
Karin Wibrand født 1974 vokste opp i Furulund i Sverige. I 1999 tok hun mastergraden ved Høgskolan i Kalmar. Masteroppgaven ble utført ved Montreal Neurological Institut, Canada. Wibrand ble i 1999 ansatt som stipendiat ved Sars-senteret (Sars International Centre for Marine Molecular Biology) i Bergen og tatt opp som doktorgradsstudent ved Molekylærbiologisk institutt, Universitetet i Bergen, samme år. Stipendarbeidet ble utført i forskningsgruppen til Lisbeth Charlotte Olsen ved Sars-senteret. Wibrand er nå ansatt som postdoktor-stipendiat ved Institutt for fysiologi, Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
11.12.2003, kl. 12:00. Oppgitt emne: "Different mechanisms of sex determination"
Sted: Rom 2144, 2. etg., Datablokken, Høyteknologisenteret i Bergen, Thormøhlensgt. 55

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.12.2003, kl. 10:00, Rom 2144, 2. etg., Datablokken, Høyteknologisenteret i Bergen, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Karin Wibrand, tlf. 55584384, epost: Karin.Wibrand@fys.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.