Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Å tre inn i en fiksjon

Jill Walker   
Jill Walker disputerer tirsdag 25 november for dr. art graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Fiction and Interaction: How Clicking a Mouse Can Make you Part of a Fictional World."

Jill Walker tar for seg nettets fiksjonsverdener i en analyse som utforsker hva interaktivitet egentlig innebærer. Spennet er bredt: i avhandlingen analyserer Walker fortellinger, kunst, spill, spam, dagbøker og svindler.
Hva skjer egentlig om du blir venner med Caroline, en fiksjonell karakter som skriver eposter til deg og viser deg webcammen sin? Eller om du spiller webspill der du skyter Bin Laden eller torturerer Al Qaida krigere? Hva om du tenker på å svare på spam epost fra "Wendi" som sier hun har tatt nakenbilder kun for din skyld ("og ikke fortell kjæresten min!") eller vurderer å gjøre en avtale med en som påstår å være enken etter en nigeriansk rikmann, og som vil gi deg millioner av dollar dersom du bare hjelper henne med bankoverføringen?

Walker analyserer et bredt spekter av netttekster, både de som er ment som fiksjoner og de som er ment som spøk, lek eller svindel. Gjennom analysene og bruk av teorier om fiksjon og om interaktivitet bygger Walker opp en forståelse av hvordan enkle handlinger som å klikke en mus eller svare på en epost innebærer å akseptere en rolle som del av en fiksjon, og hvordan vi dermed kan føle oss medansvarlige for det som fiksjonelt skjer.

Personalia:
Jill Walker født 1971 har bodd i Bergen siden hun var syv år gammel, da familien hennes byttet ut Australias sol og strender med bergenske fjell og fjorder. I 1998 avla hun hovedfagseksamen i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, og hun underviser nå i digital medieestetikk og i webdesign ved Seksjon for humanistisk informatikk. Doktorgraden hennes ble finansiert av Norges Forskningsråd gjennom SKIKT-programmet og gjennomført på Seksjon for humanistisk informatikk.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
24.11.2003, kl. 16:30. Oppgitt emne: "User-Avatar Relations in Cybertexts"
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.11.2003, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole

Kontaktpersoner:
Jill Walker, tlf. 55588431/41638670 , epost: jill.walker@huminf.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.