Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Olav Nygards lyrikk

   
Eirik Vassenden disputerer fredag 28. februar 2003 for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Skapelsens problem. Lesninger i Olav Nygards lyrikk".

Emnet for avhandlingen er forfatterskapet til Olav Nygard (1884-1924). Nygards dikt har lenge vært en del av den sentrale norske lyrikk-kanon, men dette er første gang forfatterskapet er gjenstand for en større vitenskapelig undersøkelse.

Gjennom lesninger av enkeltdikt og verk, med støtte i både biografisk materiale og nyere litteraturteori, demonstrerer avhandlingen både mangfoldet og de særegne språklige kvalitetene i forfatterskapet. Det fokuseres særlig på hvordan Nygard i sine dikt stadig vender tilbake til den poetiske "skapelsens problem", spørsmålet om hva diktning er, og hvordan den blir til.

Ved å analysere hvordan Nygards holdning i disse spørsmålene - hans poetikk - gjennomgår dyptgripende endringer gjennom forfatterskapet, argumenterer avhandlingen for at Nygards diktning sluttfører senromantikken i norsk lyrikk, og løper over i den poetiske modernismen.

Personalia:
Eirik Vassenden (f. 1971) er født og oppvokst i Bergen. Han avla cand. philol.-eksamen i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen i 1996, og var fra 1999-2002 ansatt som NFR-stipendiat ved Institutt for lingvistikk og litteraturvitenskap. Han er også medredaktør av litteraturtidsskriftet Vagant.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.02.2003, kl. 16:30. Oppgitt emne: "Toni Morrison, Beloved. En drøfting av mulige lesemåter"
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.02.2003, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole.

Kontaktpersoner:
Cand. philol. Eirik Vassenden, tlf. 55582588 (a), 40244626 (m), epost: eirik.vassenden@lili.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.