Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Arbeidspendling og fattigfolks utkomme i Kenya

   
Mag.art. Arne Tostensen disputerer lørdag 31. mai 2003 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Between Shamba and Factory: Oscillatory Labour Migration and Livelihoods in Kenya".

Avhandlingen tar for seg den betydning arbeidspendling har for fattigfolks utkomme i Kenya. På grunn av jordmangel tvinges fattige småbønder på landsbygden til å søke lønnsarbeid i byene, i dette tilfelle i industrien. Men de selger ikke sine små jordlapper og flytter med hele familien en gang for alle. I stedet deles husholdet opp slik at det mannlige overhodet blir arbeidspendler - ukentlig, månedlig eller årlig avhengig av avstanden mellom hjemsted og arbeidsplass - mens resten av familien dyrker jorden i hans fravær. Slik makter husholdet å overleve på to inntektskilder: lønnsarbeid og naturalhushold.

Pendlingen fører til at arbeideren i byen kun får lønn som "ungkar" siden hans familie forutsettes å klare seg selv på småbruket. Selvbergingsjordbruket subsidierer dermed industrilønnen. Selv om de fleste pendlerne har som mål å spare penger for å kjøpe seg tilleggsjord og vende tilbake som heltidsbonde, skjer det motsatte i de aller fleste tilfeller. De har en tendens til å synke stadig dypere ned i gjeld. Pendlingen blir m.a.o. ingen vei ut av fattigdommen, den gir kun et pusterom og anledning til å skyve problemene foran seg.

Foruten det direkte tilskudd lønnsinntekten gir husholdet, innebærer pendlernes bytilværelse tilgang på en rekke andre inntekts- og lånemuligheter som indirekte bidrar til husholdets samlete inntekter på kort og lengre sikt. Gjennom arbeidsplassen får arbeiderne bl.a. tilgang til pensjon og sykeforsikring. De utvider også sitt sosiale kontaktnett som kan komme godt med i en krisesituasjon.

Men pendlingen som kan pågå i årtier, skaper også store spenninger og konflikter mellom ektefellene om pengebruk og drift av småbruket. I enkelte tilfeller fører det til voldshandlinger i hjemmet. I et land med stor utbredelse av HIV/AIDS lever pendlernes koner i angst for å bli smittet av sine ektemenn hvis seksuelle adferd i byen de ikke stoler på.

Personalia:
Arne Tostensen er født i Sandnes i 1948. Han tok magistergraden i sosiologi ved UiO i 1976 og arbeidet et par år for FNs utviklingsprogram i Kenya før han ble ansatt som forsker ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala. Etter seks års opphold i Sverige kom han i 1985 tilbake til Norge og Chr. Michelsens Institutt i Bergen, hvor han i perioden 1988?1994 var direktør. Siden 1994 har han vært seniorforsker ved CMI.

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.05.2003, kl. 10:15, Auditoriet, Ulrike Pihls hus, Prof. Keyserst. 1.

Kontaktpersoner:
Arne Tostensen, tlf. 55 57 41 68, epost: arne.tostensen@cmi.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.