Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Cellestress stimulerer produksjonen av signalstoffer i nervevev

   
Karen Toska disputerer fredag 7. februar 2003 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“ Mechanisms for regulation of tyrosine hydroxylase activity; with special reference to the effects of cellular stress.”

Katekolaminer (dopamin, adrenalin og noradrenalin) er signalstoffer som inngår i hjernens regulering av bevegelser, tanker og følelser.

I tillegg er disse stoffene kjent som ”stresshormoner” som påvirker blodtrykk, hjerteaktivitet og mange andre kroppsfunksjoner. En har lenge visst at produksjonen av slike signalstoffer er nøye regulert, men mekanismene bak reguleringen har ikke vært kjent. Hos mennesker kjenner en til mange sykdommer der produksjon eller virkning av katekolaminene er endret.

Ved Parkinsons sykdom er dopaminproduksjonen i hjernen nedsatt, noe som fører til problemer med regulering av bevegelser. Høye nivåer av noradrenalin eller adrenalin fører til økt blodtrykk og hjerteproblemer og forstyrrelser i hjernens omsetning av katekolaminer er ledsaget av psykiatrisk sykdom. Innsikt i disse reguleringsmekanismene er derfor nødvendig for å forstå sykdomstilstander med forstyrret produksjon eller omsetning av katekolaminer og et grunnlag for å utvikle nye behandlingsmetoder.

Doktoravhandlingen dreier seg om hvordan nerveceller kan regulere produksjonen av katekolaminer, med spesiell vekt på proteinet tyrosinhydroksylase, et enzym som katalyserer det første og hastighetsregulerende trinn i syntesen av alle katekolaminer.

En har blant annet påvist nye signalveier som aktiverer dette enzymet etter at celler har vært utsatt for kjemisk ”stress”. Arbeidet har bidratt til et mer nyansert bilde av disse reguleringsmekanismene og danner grunnlag for videre forskning for å utvikle måter å påvirke katekolaminproduksjonen i intakte organismer.

Personalia:
Karen Toska ble født i København, Danmark i 1968. I 1995 tok hun cand.scient. eksamen i biokjemi ved Københavns Universitet. Hun ble i 1997 ansatt som universitetsstipendiat ved institutt for biokjemi og molekylær biologi ved Universitetet i Bergen. Fra 2003 er hun ansatt som postdoktorstipendiat lønnet av Norges Forskningsråd, med arbeidsplass i Bergen og Dundee, Skottland.

Tidspunkt og sted for disputasen:
07.02.2003, kl. 11:15, Auditorium 1, De prekliniske institutter, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner:

Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturfaglige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.