Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Modellering av fiskeatferd

   
Cand. scient. Espen Strand disputerer 9. mai 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Adaptive models of vertical migration in fish".

Vertikale vandringer i vannsøylen er et utbredt fenomen hos fisk og er observert hos mange ulike arter verden over. Hos små, plankton-spisende fiskearter er den viktigste faktoren for vertikalvandring ofte en avveining mellom å befinne seg på steder med god mattilgang men samtidig unngå steder med høy dødelighets-risiko. Hos stor fisk er risikoen for å bli spist av andre gjerne mye mindre enn for små fisk, og det er derfor naturlig å tenke seg at andre faktorer er drivende for deres vertikalvandring.

Modellene som er benyttet i avhandlingen er basert på å simulere evolusjon i en populasjon av ?kunstige fisk? i en datamaskin. Det blir vist at slike adaptive modeller er et velegnet verktøy for studere evolusjonært motivert adferd. Denne modelltypen er spesielt egnet når fiskens atferd blir påvirket av mange faktorer samtidig.

Strand viser at i mange situasjoner er variasjon i tilgangen på byttedyr den viktigste faktoren for vertikalvandringer hos store fisk. Det blir også vist hvordan fisk med svømmeblære vil oppleve begrensinger i hvor fort og hvor store vertikale vandringer de kan gjøre. Økt forståelse av slike vandringer vil i fremtiden kunne bedre forvaltningen av kommersielle fiskearter ettersom vertikale vandringer påvirker nøyaktigheten av bestandsestimeringer.

Personalia:
Espen Strand er født i 1973 og oppvokst i Søgne kommune i Vest-Agder. Han tok cand. scient. graden i marinbiologi ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, UiB i 2000. Siden mars 2000 har han vært stipendiat på NFR prosjektet "Vertical migration in cod" ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
09.05.2003, kl. 10:15, Stort auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Espen Strand, tlf.: 55 58 44 38, epost: espen.strand@ifm.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.