Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Overvåking av kjemiske reaksjoner

Laila Stordrange   
Cand. scient. Laila Stordrange disputerer 17. desember for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Multivariate analysis of near-infrared spectroscopic data from reaction monitoring».

Temaet i avhandlingen er raske og pålitelige metoder for automatisk overvåking av kjemiske reaksjoner. Målet er at en med tiden kan erstatte tid- og ressurskrevende analysemetoder som har vært vanlig å benytte fram til i dag. Avhandlingen tar spesielt for seg hvordan en kan modellere konsentrasjonen av kjemiske forbindelser vha. et instrument som måler reduksjon av lys sendt gjennom en løsning. Man får da et spektrum som gjenspeiler løsningens kjemiske sammensetning. For å kunne benytte spektrene må en lage matematiske modeller som relaterer spektre til konsentrasjonen av kjemiske forbindelser. I framtiden kan en ta opp et nytt spektrum og via modellene bestemme konsentrasjonen. Resultatet er en rask analysemetode.

I doktorgradsavhandlingen er blant annet en farmasøytisk prosess for produksjon av røntgenkontrastmiddel studert. Dette er en kompleks kjemisk reaksjon. Ulike metoder for å modellere konsentrasjonen av kjemiske forbindelser er testet. Det er blant annet vist at en kan få bedre modeller ved å ordne spektrene etter den rekkefølgen kontrastmiddelet lages, og tidspunktet for prøvetakingen. I tillegg er det undersøkt hvordan en kan redusere støy og bidrag fra andre uønskede effekter i spektrene. Modelleringsmetodene benyttet krever at sikre metoder for konsentrasjonsbestemmelser er tilgjengelige. En teknikk som imidlertid ikke krever referansemetoder, er den såkalte kurveoppløsningsteknikken. Denne teknikken finner konsentrasjonene direkte. Kurveoppløsning er vanskelig på spektre tatt opp fra komplekse kjemiske prosesser. I dette studiet er det imidlertid gitt en prosedyre for å løse ut spektre for enkle kjemiske systemer.

Personalia:
Laila Stordrange født 1974 er oppvokst i Flekkefjord. Hun har tidligere udanning som høgskolekandidat i analytisk kjemi fra Høgskolen i Agder, og tok cand. scient. eksamen i kjemi ved Universitetet i Bergen i 1999. Etter en periode som ingeniør ved Nycomed Imaging ble hun i 2000 ansatt som NFR-stipendiat ved kjemisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.12.2003, kl. 10:30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41

Kontaktpersoner:
Laila Stordrange, tlf. 55589851/91886977, epost: nkjlt@kj.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.