Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Politisk argumentasjon

   
Cand.polit. Dag Stenvoll disputerer fredag 13. juni 2003 for dr.polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Politisk argumentasjon: En analyse av norske stortingsdebatter om seksualitet og reproduksjon 1945-2001".

Avhandlingen tar utgangspunkt i kontroverser med en betydelig moralpolitisk side, nærmere bestemt abort, human bioteknologi, homofili, prostitusjon og pornografiske og voldelige skildringer.

En analyse av stortingsdebatter om disse sakene mellom 1945 og 2001 viser hvordan visse argumentstyper gikk igjen på tvers av saker og tidsrom. I den første delen av avhandlingen drøftes argumenter for og mot regulering: Hvordan rettferdiggjorde representantene politisk inngripen (eller ikke-inngripen), og hvordan ble enkelte spørsmål definert ut av politikken? I den andre delen drøftes argumenter om politiske beslutninger og om ulike typer virkemidler: På hvilket grunnlag skulle vedtak fattes (f.eks. ekspertkunnskap eller opinionsflertall), og hvilke tiltak var mest hensiktsmessige?

Til slutt drøftes de empiriske funnene i forhold til samfunnsvitenskapelig teori om forholdet mellom språk og politikk. Den historiske dimensjonen blir analysert spesielt, både med tanke på endring og kontinuitet. Et viktig poeng i avhandlingen er at det politiske språket i disse debattene var flertydig. Ofte henviste politiske motstandere til de samme prinsippene (frihet, naturlighet, kunnskap, flertall), som imidlertid ble konkretisert ulikt. Slik flertydighet kan tolkes som karakteristisk og nødvendig for den typen politiske saker det her er snakk om, heller enn som et problem.

Personalia:
Dag Stenvoll, født (1968) og oppvokst i Tromsø, avla cand. polit.-eksamen ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen i 1997. Han har som stipendiat vært tilknyttet LOS-senteret, og jobber nå som forsker på Rokkansenteret, UiB.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
12.06.2003, kl. 15:15. Oppgitt emne: "Forholdet mellom språk og politikk: Ulike teoretiske perspektiver".
Sted: Auditoriet, Ulrike Pihls hus, Prof. Keysersgt. 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.06.2003, kl. 10:15, Auditoriet, Ulrike Pihls hus, Prof. Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Dag Stenvoll, tlf. 55583870, epost: dag.stenvoll@rokkan.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.