Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Nye kliniske samtaler om fastlåste kroppslige plager

   
Cand.med. Per Steinar Stensland disputerer torsdag 27. mars 2003 for dr.med.-graden med avhandlingen:

"Approaching the locked dialogues of the body - Communicating symptoms through health diaries".

Pasienter med fastlåste kroppslige plager, der det ikke er gjort kliniske funn, oppfattes av mange leger som vanskelige. Pasienter kan føle at de ikke blir hørt i møte med legen og gjentar stadig sin presentasjon av plagene. Noen pasienter beskriver følelsen av å bli indirekte avvist, for eksempel ved henvisning til stadig nye undersøkelser. Noen leger får en ubehagelig følelse av å være en passiv mottaker av gjentatte klager som de ikke vet hva de skal gjøre med.

I dette prosjektet var formålet å utvikle et klinisk kommunikasjonshjelpemiddel for å endre slike fastlåste samtaler mellom lege og pasient i allmennmedisinske konsultasjoner. Pasienten ble oppfordret til å føre dagbok eller skrive personlige notater om plagene sine som et skriftlig hjelpemiddel for kartlegging og samarbeid omkring pasientens problem. Metoden ble utviklet i samarbeid med et utvalg av 16 pasienter med ulik symptomvarighet og sykdomspresentasjon.

Den kvalitative evalueringen hadde som formål å gi en beskrivelse og analyse av hvordan helsedagbok påvirker lege-pasientsamtalen i konsultasjonen. Forskningsmaterialet var hentet fra 36 konsultasjoner med de 16 pasientene. Bearbeidingen av forskningsdata bygger på fenomenologisk analysemetode. Evalueringen drøfter styrke og begrensninger ved denne metodiske tilnærmingen til pasientens problem.

Helsedagbok bedret legens kliniske beslutningsgrunnlag ved å gi økt medisinsk relevant informasjon fra pasienten og ved å bidra til å konkretisere denne informasjonen.

Helsedagbok ga legen tilgang til pasientens innsikt i egne plager. Legen fikk kunnskap om hvordan pasienten snakket til- og med seg selv om disse plagene. Den kliniske samtalen kunne modifisere pasientens negative indre monologer og lete etter alternative dialoger som grunnlag for pasientens personlige mestringsstrategier.

Prosjektet viste at pasientens skriftlige notater kunne gi pasienten og legen ny mening til et talt budskap. Skriveprosessen ga pasienten anledning til å reflektere over sin egen sykdomspresentasjon. Bruk av helsedagbok endret kontekst for samtale mellom lege og pasient og endret med dette også legens holdning til møtet med pasienten.

Dette arbeidet var aksjonsforskning på egen praksis. Legen undersøkte klinisk samhandling samtidig som han innførte en endring med sikte på å forbedre den. Et eget delprosjekt omhandlet de metodologiske problemene knyttet til å forske på en interaksjon der allmennpraktikeren både er deltaker (lege) og observatør (forsker).

Personalia:
Per Stensland, f. 1949 i Oslo, cand med 1974 UiO. Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin. Distriktslege og kommunelege i Sogndal fra 1981. Førsteamanuensis ved Seksjon for allmennmedisin, Institutt for samfunns- medisinske fag, UiB fra 1999.
Turnuslege Stokmarknes 1974-76. Distriktslege i Stokmarknes 1977-81.
Senior District Medical Officer, Botswana 1987-89.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.03.2003, kl. 09:15, Stort auditorium, Sentralblokken, Haukeland universitetssykehus.

Kontaktpersoner:
Per Stensland, Sogndal legesenter, Boks 224, 6856 Sogndal., epost: per.stensland@isf.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.