Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Hormoner og kjønn i svangerskapet

   
Cand. med. Johan Arnt Steier disputerer fredag 21. mars 2003 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Human chorionic gonadotropin (hCG) in pregnancy. Impact of fetal sex on hCG in maternal blood".

At det er forskjell på kvinner og menn er ikke noe nytt, heller ikke at det er hormonelle forskjeller mellom kjønnene. Mindre kjent er at disse forskjellene begynner allerede i mors liv. Hormonene preger oss fra et tidlig stadium og gjør oss til det vi blir, kvinne eller mann, men kan også bidra til alvorlige forstyrrelser i individets utvikling.

Fra svangerskapets begynnelse produseres det viktige svangerskapshormonet human chorion gonadotropin (hCG) i store mengder. Dette hormonet hindrer at fosteret avstøtes og bidrar til at svangerskapet opprettholdes. Det styrer også viktige funksjoner, blant annet fosterets kjønnsutvikling og produksjonen av andre hormoner som igjen bidrar til fosterets utvikling og vekst. Etter hvert styrer fosteret selv svangerskapet og hCG, som er kjønnsavhengig, blir i denne sammenheng et viktig redskap.

Arbeidet omfatter studier av hCG i normale svangerskap i sammenligning med svangerskap hvor det foreligger sykelige tilstander. Avhandlingen er et viktig bidrag til forståelsen av hormonelle påvirkninger og forandringer i svangerskapet.

Personalia:
Johan Arnt Steier er født på Senja, og har medisinsk embetseksamen fra Universitetet i Heidelberg, Tyskland. Han er spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp og er seksjonsoverlege ved Fertilitetsseksjonen, Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.03.2003, kl. 10:15, Sykepleiehøgskolens auditorium, Diakonissehjemmets sykehus, Haraldsplass, Ulriksdal 10.

Kontaktpersoner:
Johan Arnt Steier, tlf. 901 81 243, epost: jste@helse-bergen.no ev. steier@steier.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.