Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Ny kunnskap om årsaker til feilutvikling hos kveiteyngel

   
Cand. scient. Jostein Sigurd Solbakken disputerer fredag 28. mars 2003 for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

"Plasticity of metamorphosis in Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus L.); responses to internal and external cues".

Gjennom forvandling fra larve til yngel (metamorfose) hos kveite vandrer det venstre øyet over til den fremtidige oversiden, den får mørk pigmentering på oversiden og den blir hvit på undersiden. Samtidig går den fra et liv i de øvre vannmasser til et liv knyttet til havets bunn. I dagens yngelproduksjon av kveite har en stor del av yngelen ikke-komplett metamorfose, dvs. at øyet ikke har vandret fullstendig og at pigmenteringsmønstret er unormalt.

I sitt arbeid har Solbakken studert mekanismer som regulerer metamorfose. Hormonet tyroksin, som blir produsert i fiskens skjoldbruskkjertel, har vist seg å være en sentral faktor for å få gjennomført en normal metamorfose. Videre tyder resultatene på at nivået av hormonet tyroksin er kritisk innenfor en gitt periode for å oppnå normal metamorfose. Nivået av jod i byttedyrene kan være kritisk både før og igjennom denne perioden, for at kveitelarven skal kunne produsere tilstrekkelig med dette hormonet.

Solbakken har videre vist at reduksjon i daglengde fra 24 timer lys til 12 timer lys innenfor den nevnte periode, kan indusere øyevandring betydelig i forhold til larver på 24 timer lys. Denne responsen kan imidlertid være avhengig av kvalitet og kvantitet av dietten.

Arbeidet har avdekket kunnskap om viktige mekanismer som kan være en medvirkende årsak til at en relativt høy andel av yngel fra kveiteklekkeri i Norge, Skottland, Island og Canada er rammet av ikke-komplett metamorfose.

Personalia:
Jostein Sigurd Solbakken er født i Bergen i 1970 og oppvokst i Austevoll kommune. Han tok cand. scient eksamen i generell akvakultur, Institutt for fiskeri og marin- biologi, UiB i 1998. Solbakken har fra 1998 til 2001 vært stipendiat (med støtte fra Norges forskningsråd) samme sted med arbeidsplass på Havforskningsinstituttet, Austevoll havbrukstasjon. Han er nå ansatt som rådgiver/forsker i FoU selskapet Akvaplan-Niva AS i Tromsø.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
28.03.2003, kl. 10:00. Oppgitt emne: "Determination of sex among flatfish species and possible strategies for sex manipulation to obtain a monosex population".
Sted: Seminarrom 328 C1, 3. etasje Bioblokken, HIB, Thormøllensgt. 55.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.03.2003, kl. 13:00, Stort auditorium 2144, Datablokken, HIB, Thormøllensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Jostein S. Solbakken, telefon: 77 75 03 43 og 918 72 926., epost: js@akvaplan.niva.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.