Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Adferd hos torsk

   
Jon Egil Skjæraasen disputerer torsdag 2. oktober for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Implications of behaviour for maturation and spawning in cod"

Avhandlingen er basert på eksperimentelle studier av torsk, og fokuserer på hvordan adferdsforskjeller mellom indvider kan føre til forskjeller i eggproduksjon og reproduksjonsuksess. For hunnene vil opplagsnæring tidlig i eggmodningssyklusen i stor grad avgjøre den totale eggproduksjon. Under gyting vil aggressive og kurtiserende hanner oppnå størst reproduksjonssuksess. Avhandlingen viser også hvordan miljøgradienter langs norskekysten vil medføre lokale tilpasninger hos torsk som resulterer i adferdsforskjeller mellom populasjoner. Disse resultatene har implikasjoner for forståelse av populasjonstruktur hos torsk og dynamikken mellom gyting og rekruttering til bestanden.

Personalia:
Jon Egil Skjæraasen er født i 1970 og oppvokst i Oslo. Han tok cand. scient i marinbiologi ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim 1998. Han ble ansatt som NFR-stipendiat ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi i 2000.

Tidspunkt og sted for disputasen:
02.10.2003, kl. 11:15, Stort Auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Jon Egil Skjæraasen, tlf 55584626, epost: Jon.Skjaeraasen@ifm.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.