Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Sinnssykdom og historie

   

Svein Atle Skålevåg disputerer fredag 21. mars 2003 for dr.art. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Fra normalitetens historie. Sinnssykdom 1870 - 1920".

Avhandlingen er en studie av begrepet "sinnssykdom", som griper fatt i begrepets historiske forutsetninger i en helt sentral periode av dets historie. Begrepet sinnssykdom er uløselig knyttet til den historiske framveksten av psykiatrien som vitenskap, og studien av begrepet blir derfor også en studie av vitenskapen.

Gjennom detaljerte lesninger av pasientjournaler og rettspsykiatriske erklæringer fra perioden 1870 - 1920 analyseres den "sinnssykdommen" som i en viss forstand tok form i denne perioden og som forvitret ved utgangen av perioden. På denne måten kommer det fram andre sider ved kunnskapen om sinnssykdommen, og ved forholdet mellom kropp og sinn, årsak og skyld, vitenskap og moral, enn det en tradisjonell idéhistorisk analyse får fram. Det argumenteres dermed for at kunnskapens historie best kan gripes an på et praksisnivå, og for at en slik lokalisert studie har konsekvenser for hvordan vi ser på de store linjene i historien.

Avhandlingen er et bidrag til den historiske litteraturen om psykiatrien som kunnskap og behandlingsapparat, men også til metodedebatten i historiefaget generelt.

Personalia:
Svein Atle Skålevåg er født og oppvokst i Karmøy kommune. Han er cand.philol. i historie fra 1998, og har siden 1999 vært ansatt som stipendiat på Rokkansenteret. Doktorgradsarbeidet har vært finansiert av Norges forskningsråd.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
Oppgitt emne: "Forholdet mellom psykiatri og politikk"
Sted: 20. mars kl. 16:30, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.03.2003, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Kontaktpersoner:
Svein Atle Skålvåg, tlf. 55589777, epost: svein.skalevag@rokkan.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.