Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Makten over pengesekken: Norge som bistandsaktør

Hilde Selbervik   
Hilde Selbervik disputerer fredag 14. november for dr. art graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Power of the purse: Norway as a donor in the conditionality epoch 1980-2000.

Temaet for avhandlingen er norsk bistandspolitikk i epoken, 1980-2000. Det var i denne perioden at det Internasjonale Pengefondet og Verdensbanken, og også de bilaterale giverlandene, i økene grad begynte å stille økonomisk og politisk reform som betingelse for lån og gavebistand. For Norge som tidligere hadde forfektet en bistandspolitikk bygget på prinsippet om ubunden hjelp, skapte den nye politikken en rekke dilemmaer. Avhandlingen kartlegger og analyserer hvordan Norge som bistandsaktør forholdt seg til en slik fundamental omlegging av bistandspolitikken, og hvordan dette påvirket den norske stats bistandspolitiske strategier og ambisjoner. Avhandlingen konsentrerer seg om Norges adferd på to arenaer hvor kondisjonalitet var et sentralt tema, i Tanzania og i Verdensbanken. Arbeidet avdekker blant annet en slående mangel på konsistens når det gjelder den politikken Norge førte overfor henholdsvis Tanzania og Verdenbanken. Bistandsmottakerens strategiske dyktighet fremstår tidvis som en sterk kontrast til innflytelsen og handlingsvalgene til et rikt giverland som Norge.

Personalia:
Hilde Selbervik født 1968 kommer fra Ålesund. Hun tok cand. polit.-graden i 1995 ved historisk institutt, Universitetet i Bergen. Før hun startet med doktorgradsarbeidet var hun tilknyttet Chr. Michelsen Institutt. Arbeidet med avhandlingen er finansiert av Norges Forskningsråd. Selbervik arbeider nå ved CMI.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
13.11.2003, kl. 16:30. Oppgitt emne: "Demokratiseringsprosessen i Afrika sør for Sahara etter 1989. Ytre påvirkning og indre forutsetninger."
Sted: Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.11.2003, kl. 10:15, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9

Kontaktpersoner:
Hilde Selbervik, tlf. 55574374, epost: hilde.selbervik@cmi.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.