Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Nye genprodukter som regulerer celledød

   
Cand. scient Tone Sandal disputerer fredag 28. mars 2003 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Irod/Ian5, Cdk5 and Bcl-2; novel roles in apoptosis modulation".

Sandals avhandling består av fem artikler, hvor tre artikler omhandler fenomenet regulert celledød (apoptose). Studiene belyser regulering av celletilvekst og celledød i ulike blodkreftceller. Gjennom hele livet produseres det store mengder nye, friske celler (celletilvekst), som erstatter celler og vev som er ødelagt/skadet, eller er blitt for gammel til å utføre sin plikt. En hårfin balanse mellom celledød og celletilvekst regulerer kroppens utvikling og overlevelse.

Regulert celledød skjer ved at cellen tar selvmord, et fenomen som styres av et komplekst dødsprogram og som involverer flere helt spesielle gener og genprodukt. Feil i dette dødsprogrammet fører til en rekke sykdommer bl.a. kreft. Kreftceller vokser og utvikler seg ukontrollert, og har mistet evnen til å ta selvmord.

I sitt arbeid har Sandal studert celledød framprovosert ved ulike dødsstimuli (gift fra alger, stråling, og signalmolekylet cAMP). Sandal har funnet et nytt genprodukt (Irod) som er ansvarlig for blokkering av celledød (framprovosert av stråling og algegifter) og et genprodukt (Cdk5) som fremskynder celledød (framprovosert av signalmolekylet cAMP) i blodkreftceller. Blodkreftceller er umodne blodceller og unnslipper ofte celledød ved å utvikle seg til en annen type moden blodcelle, en prosess som kalles differensiering.

Sandal har i sitt arbeid funnet at differensiering i en type blodkreftceller reguleres av et samspill mellom to genprodukter (C/EBP og Bcl-2). Disse funn øker forståelsen for mekanismer for celledød framprovosert på ulike måter, og gir økt forståelse for hvordan kreftceller unnslipper døden. Denne type grunnforskning kan nyttes til å forbedre dagens behandling av blodkreft, og vil bidra til utvikling av mer målrettede behandlingsformer.

Personalia:
Tone Sandal er født i Bergen i 1972. Hun tok cand. scient eksamen i molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen i 1997. Hun har fra 1998 vært stipendiat (lønnet av Den Norske Kreftforening) ved Institutt for anatomi og cellebiologi, UiB. Hun er nå ansatt som postdoc. i Den Norske Kreftforening og vil utføre deler av sitt postdoc.arbeid ved Institute for Microbiology and Immunology, University of Illinois, College of Medicine.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
27.03.2003, kl. 15:15. Selvvalgt emne: Centrosome abnormalities, a role in tumor progression?
27.03.2003, kl. 14:15. Oppgitt emne: RNA interference mechanisms in genome regulation.
Sted: Stort auditorium, Haukeland universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.03.2003, kl. 10:15, Stort auditorium, Haukeland universitetssykehus

Kontaktpersoner:
Tone Sandal, tlf. 92031553, 55586375, epost: tone.sandal@iac.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.