Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Elektrisk bedøving av laks

   
Cand.scient. Bjørn Roth disputerer fredag 13 juni 2003 for dr.scient.-graden ved UiB med avhandlingen:

"Electrical stunning of Atlantic salmon (Salmo salar)".

Formålet med doktoravhandlingen er å evaluere de velferds-, kvalitets- og prosessmessige aspektene ved å nytte strøm for bedøvelse av laksefisk ved slakting.

Dagens opptaks- og bedøvelsemetoder av fisk i forbindelse med med fangst og slakt av henholdsvis villfanget og oppdrettet fisk, medfører en rekke dyrevernmessige problemstillinger i forhold til avliving. Ettersom fisk lever i et strømledende medium som vann, vil en velegnet bedøvelsesmetode for den kommersielle fiskeindustrien være å generere elektriske felter over et større område for da å bedøve større mengder fisk.

Resultater fra Roth sitt arbeide viser klart at strømeksponering gir opphav til momentant bedøvelse både ved mangel av EEG og manglende ventileringsmønster av gjellelokket. Imidlertid gir muskelkontraksjoner under strømeksponering indre blødninger noe som påvirker den visuelle kvaliteten på fiskeproduktet som blodflekker i fiskekjøttet.

Hovedoppgaven er derfor å kartlegge ulike faktorers optimum for bedøvelse med tanke på skader. Resultatene viser at omfanget av skader med elektrisk bedøving er avhengig av frekvens, tid og strømstyrke, men hvor frekvens har størst innvirkning. Ettersom strømbedøving virker momentant og forhindrer stress før avliving, gir dette et positivt utslag på kjøttkvaliteten ved et forlenget forløp av dødsstivhet og fastere fiskekjøtt.

Personalia:
Bjørn Roth er født i 1966, oppvokst i Boulder, Colorado og Stavanger. Han tok hovedfag i akvakultur ved UiB i 1997. Han har jobbet ved en rekke NFR- og EU- støttede prosjekter både for UiB og Havforskningsinstituttet i Bergen. De 3 siste årene har han vært ansatt som stipendiat ved Institutt for fiskeri- og marin biologi, UiB, med finansiell støtte fra NFR. Han har nå et post-doktor stipend fra NFR.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
12.06.2003, kl. 14:15. Oppgitt emne: "Etiske aspekter ved avling av fisk. Hvilke måleparametre kan brukes?".
Sted: Møterommet, 3 et., Bioblokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.06.2003, kl. 09:00, Stort auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Bjørn Roth, 416 52 535 (mob), 55584611 (a) , epost: bjorn.roth@ifm.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.