Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Om liv og død i Stillehavet. Produksjon, makt og utvikling i Vanuatu.

   
Cand.polit. Knut Mikjel Rio disputerer den 10. januar 2003 for dr.polit-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The Third Man. Manifestations of agency on Ambrym Island, Vanuatu"

Avhandlingen omhandler sosialt liv i et lokalsamfunn i øynasjonen Vanuatu i det sydvestlige Stillehav. Rio har tilbrakt lengre perioder på øya Ambrym, og avhandlingen er basert på 18 måneders arbeid i Vanuatu, i tidsrommet mellom 1995 og 2000.

Folk på øya Ambrym lever hovedsakelig av svedjebruk hvor de dyrker rotfrukter som yams og taro, bananer og kokosnøtter, men har også betydelige inntekter fra turisme og salg av treskjæringer som suvenirer. Rio ser her på hvordan en lokal samhandlingsmodell gjør seg gjeldende i vidt forskjellige sosiale aktiviteter; som i jordbruket, i utviklingen av slektskapsrelasjoner, innenfor den seremonielle økonomien og i tilfeller av trolldom og hekseri. Viktigheten av den tredje part i relasjoner blir beskrevet spesielt.

Mennesker som er utenforstående blir tillagt en essensiell rolle i relasjoner mellom folk, noe som henger sammen med en ide om at vekst og reproduksjon blir påført utenfra. Stedsbundne slektsgrupper, bestående av en mann og hans gifte sønner og sønnesønner, er i sin eksistens oppfattet å være avhengig av utenforstående grupper. Dette nedfester seg såpass konkret som at om man skader seg og later blod, så vil man bli avkrevd betaling for dette blodet av visse kategorier av fjerne slektninger, fordi det er de som "eier" blodet.

I seremonielt liv, knyttet til ekteskap, til omskjæring av gutter og til død, dreier det seg om å anerkjenne viktigheten av tredje part og samtidig å gjøre disse relasjonene til noe konkret og håndterlig. Det er hele tiden en potensiell konflikt mellom de utenforståendes innflytelse og egen autonomi.

Rio viser også hvordan denne samhandlingsmodellen har gjort seg gjeldende i større og mindre sosiale formasjoner historisk, med spesielt fokus på hvordan kolonitiden utartet seg på øya. I perioden mellom 1886 og 1980 var Vanuatu under henholdsvis fransk og engelsk herredømme. Rio beskriver hvordan koloniseringen, heller enn å forbli en fremmed "bevegelse" som skapte forandring, faktisk ble gjort forståelig innenfor rammene av den lokale oppfatning av utvikling. Arbeidet avrundes med et perspektiv på øyas utvikling, og hva som lokalt er blitt de presserende anliggender i denne utviklingen.

Tema for prøveforelesning:
"Is the Study of Reciprocity the Key to Understanding Society?" (Tid og sted : se under).

Personalia:
Knut Rio er født i 1970 i Bergen. Han avla hovedfagseksamen i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen i 1997 og har vært ansatt som universitetsstipendiat ved Senter for Utviklingsstudier fra 1998. Han har tidligere gitt ut boken Oceania gjenoppdaget i Bergen (1999) som omhandler Bergen Museums samlinger fra Stillehavet.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
09.01.2003, kl. 15:15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.01.2003, kl. 10:15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Knut Rio, tlf. 55 58 93 06, epost: Knut.Rio@sfu.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.