Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Immunologi hos laks

   
Cand.scient. Eirin Fausa Pettersen disputerer torsdag 15.mai 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Monoclonal antibodies to leucocytes and immunoglobulin from Atlantic salmon (Salmo salar L.) - Production, characterisation and application".

Laks er den dominerende fiskearten i norsk akvakultur. For å bedre fiskens helse og beskytte den best mulig mot sykdom er kunnskap om immunsystemet viktig.

Ulike typer leukocytter, eller hvite blodceller, er viktige celler i vertebrate dyrs immunforsvar. Mangel på spesifikke markører som kan brukes til å identifisere og studere de ulike leukocyttene har vanskeliggjort en del immunologiske studier hos laks.

I doktorgradsarbeidet ble det laget markører, kalt monoklonale antistoffer, som binder seg til bestemte typer lakseleukocytter, og reaksjonsmønsteret til disse markørene ble undersøkt.

Smoltifisering, som er de utviklingsmessige endringene som gjør den unge laksen i stand til å leve i sjøvann, påvirker fiskens immunforsvar. Den ser ut til å være spesielt mottakelig for sykdom under smoltifiseringen og den første tiden i sjøvann.

Avhandlingen inneholder analyser der markørene, de monoklonale antistoffene, ble brukt til å studere leukocytter under såkalt årstidsuavhengig smoltifisering og i en periode etter overføring til sjøvann. Resultatene viste endringer i andel og antall leukocytter under smoltifiseringen. Videre ble det funnet betydelige endringer i forbindelse med overføring fra ferskvann til sjøvann. Disse endringene kan ha betydning for laksens mottakelighet for sykdom i denne perioden.

Personalia:
Eirin Fausa Pettersen er født i 1968 og oppvokst i Bergen. Hun tok sin cand.scient.grad i bioteknologi ved Universitetet i Bergen i 1993. Hun fikk stipend fra Norges Forskningsråd i 1993 og var ansatt som stipendiat ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen til 1998. Hun har deretter arbeidet som forskningsassistent og forsker i ulike prosjekter, og er fremdeles ansatt ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.05.2003, kl. 10:15, Stort auditorium rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret i Bergen, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Eirin Fause Pettersen, tlf.: 55 58 46 28, epost: eirin.pettersen@ifm.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.