Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Vitamin A i lakseoppdrett

   
Cand. scient. Robin Ørnsrud disputerer fredag 12. september for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Retinoids in salmonid aquaculture with special emphasis on developmental deformities".

Avhandlingen tar for seg effekter av et varierende og til tider høyt nivå av vitamin A i fôret som gis til oppdrettslaks. Et kronisk høyt inntak av vitamin A kan forårsake negative effekter for fisken, men er helt ufarlig for mennesker som spiser oppdrettslaks. Resultatene viser at fisk med høyt vitamin A inntak over lang tid kan utvikle sykdomstegn som redusert vekst, unormal ryggradsdannelse og økt dødelighet. Kandidaten har også undersøkt om lakseyngel fra egg med høye nivå av vitamin A har en større risiko for å få utviklingsfeil som for eksempel ryggradsdeformiteter. Resultatene viser at vitamin A status i egg ikke har betydning for grad av feilutvikling mens høy egginkuberingstemperatur gir endringer i vitamin A omsetningen og feilutvikling av både indre organer og skjelettstrukturer. Arbeidet har delvis vært utført i samarbeid med Marine Harvest (tidligere Hydro Seafood) og Nutreco Aquaculture Research Center.

Personalia:
Robin Ørnsrud (30) er født og oppvokst i Harstad i Troms fylke. Han tok cand. mag. graden ved Universitetet i Bergen med hovedvekt på engelsk, biologi og kjemi og spesialiserte seg siden i ernæring ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt der han tok cand. scient. graden i 1998. Etter en periode som forskningsassistent ble han i 2000 ansatt som NFR-stipendiat ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt (nå Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatsforskning, NIFES). Ørnsrud er for tiden ansatt som forsker ved NIFES der han vil fortsette arbeidet med vitamin A og feilutvikling.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.09.2003, kl. 10:00, Høyteknologisenteret i Bergen, Store auditorium

Kontaktpersoner:
Robin Ørnsrud, tlf. 55 90 51 53, epost: robin.ornsrud@nifes.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.