Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Barentshavet, et opptaksområde for CO2?

Abdirahman M. Omar   
Abdirahman M. Omar disputerer fredag 21 november for dr. scient graden ved geofysisk institutt ved universitet i Bergen med avhandlingen:

"Carbon dioxide in northern high latitude oceans: anthropogenic increase and air-sea flux variability"

Denne avhandlingen tar for seg havets rolle for opptak av klimagassen CO2, og fokuserer på områdene Barentshavet og Storfjorden. Det er kommet fram viktig ny informasjon om hvilken betydning disse områdene har for opptak av naturlige og menneskeskapt CO2. Spesielt vinteropptak av CO2 i Storfjorden i åpne råker har gitt ny viten. Her viser det seg at overflatevannet under saltlakedannelse kommer i likevekt med atmosfæren før det danner dypvann. Til sammenligning så oppnåes det ikke likevekt i andre dypvanndannene systemer som f. eks. i Grønlandshavet.

Det er også kommet fram ny viten om Barentshavets fremtidige rolle for opptak av menneskeskapt CO2. Det er sterke indikasjoner på at dette område i fremtiden vil virke som et avgassingsområde pga. økning av temperatur, lavere pH og transport av CO2 fra oppstrømningsområder langs vestkysten av Afrika. Dette funnet er en klar utfordring og nytt bidrag til dagens forståelse av havets rolle som sluk og kilde for CO2.

Personalia:
Abdirahman M. Omar er født i 1967 i Burao, Somalia. Han tok cand. scient graden i optikk og laser fysikk ved Fysisk Institutt, UIB i 1996. Han startet som doktorgradsstipendiat ved Geofysisk Institutt, UiB hvor han skal forsvare sin dr. scient grad. Han har i tillegg arbeidet han som forsker ved Senter for Miljø- og Ressursstudier (SMR). Abdirahman M. Omar er nå ansatt ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.11.2003, kl. 10:15, Geofysisk institutt, Realfagbygget, Allégaten 41

Kontaktpersoner:
Abdirahman M. Omar, tlf. 55584264, epost: abdir.omar@gfi.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.