Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Romvær, nordlys og atmosfæriske forstyrrelser over Svalbard

   
Kjellmar Oksavik disputerer fredag 31. januar 2003 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"A study of temporal and spatial variations in the polar cusp/cleft region using multi-instrument techniques".

Avhandlingen studerer nordlys over Svalbard i den nesten tre måneder lange mørketiden. Sammenhengen mellom romværet i verdensrommet og nordlyset i den øvre atmosfæren er studert ved å kombinere målinger i det jordnære verdensrom med observasjoner av nordlys fra bakken.

Forskningsprosjektet har vært et internasjonalt samarbeid mellom institusjoner i både USA, England og Tyskland, hvor det er benyttet data fra en rekke vitenskaplige satellitter tilhørende de europeiske og amerikanske romfartsorganisasjonene ESA, NASA og NOAA.

Enkeltresultater fra avhandlingen har allerede vakt stor oppsikt internasjonalt i form av priser for fremragende studentforedrag, blant annet for en nyutviklet metode til å studere ytre grenseflater i jordens magnetfelt i tre dimensjoner ved hjelp av de europeiske CLUSTER satellittene.

Videre presenterer avhandlingen den første klare avbildningen av en plasmasky utført ved hjelp av EISCAT radaren på Svalbard. Slike plasmaskyer er lokale atmosfæriske forstyrrelser som drifter rundt i polkalotten i 200-500 km høyde og skaper store problemer for radiobølgeforplantning, satellittnavigasjon og satellittkommunikasjon under perioder med ekstremt høy solaktivitet.

Personalia:
Kjellmar Oksavik (28 år) kommer fra Fosnavåg på Sunnmøre. Han tok cand.scient. eksamen i romfysikk ved Universitetet i Bergen høsten 1998 og avtjente førstegangstjenesten ved Forsvarets Overkommando i Oslo året etter. Våren 2000 fikk Kjellmar et doktorgradsstipend fra Norges Forskningsråd gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Fysisk institutt (UiB) og Universitetssenteret på Svalbard AS (UNIS).

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.01.2003, kl. 13:00, Auditorium 2, Realfagsbygget, Allégaten 41, Bergen.

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Kjellmar Oksavik, tlf.: 55 59 94 06 (jobb), 920 86 971 (mob).
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.