Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Sesongvariasjon i vekst hos laks

   
Cand.scient. Ulla Nordgarden disputerer 27 juni, 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Seasonal variation in growth and nutrient utilisation in Atlantic salmon, Salmo salar L".

Temaet i avhandlingen er knyttet til den sesongbetonte variasjonen som observeres hos laks med hensyn til vekst, fødeinntak og utnyttelse av fett i fôret.

Denne variasjonen har sannsynligvis sitt opphav i kroppslige metabolske rytmer hos fisken, såkalte biologiske rytmer. Biologiske rytmer styres i hovedsak av dagslyset, og man kan derfor påvirke fiskens vektøkning ved kunstig endring av daglengden.

Dataene som fremlegges viser fiskens respons på bruk av kunstig lys, der ekstra lyssetting øker veksten og fødeinntaket og påvirker fettomsetning. Resultatene viser også at kunstig lys har enkelte negative effekter i forhold til slakteproduktets kvalitet.

Personalia:
Ulla Nordgarden, f. 1973, er oppvokst i Drammen. Hun tok cand.scient. eksamen i zoofysiologi ved Universitetet i Tromsø i 1997. I 1998 ble hun ansatt som stipendiat ved Havforskningsinstituttet.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.06.2003, kl. 10:00, Store auditorium, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Ulla Nordgarden, tlf.: 56 36 75 29 (a), 56 16 69 94 (p), epost: ulla.nordgarden@imr.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.