Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Prosesser som påvirker Atlanterhavsstrømmen

Jan Even Øie Nilsen   
Cand.scient. Jan Even Øie Nilsen disputerer fredag 5. desember for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Aspects of the Atlantic Flow through the Norwegian Sea"

Avhandlingen omhandler ulike prosesser som påvirker Den norske atlanterhavsstrømmen ("Golfstrømmen"). Det salte og varme vannet i denne strømmen er uhyre viktig for våre egne og de marine ressursers levekår. Variasjoner i strømmens egenskaper påvirker vannmassenes fordeling, dypvannsdannelse og isens utbredelse i De nordiske hav og Arktis. Foruten å presentere observerte endringer i Atlanterhavsstrømmens saltholdighet og temperatur (gjennom 50 år), vises det v.hj.a. numerisk modellering hvordan fordelingen av Atlantisk innstrømning mellom Grønland, Island, Færøyene og Skottland varierer, og at dette kan forklares ved variasjoner i vindforholdene i Atlanteren og langs Grønland. Over det siste halve århundret viser modellen en reduksjon i total innstrømning av Atlantisk vann til våre områder.

Et studie av lokale vertikale blandingsprosesser viser hvordan Atlanterhavsvannet om sommeren er lagdelt med et soloppvarmet og tynt (ca.
25 m) lag øverst, mens hele vannmassen i de fleste områder omveltes og kommer i kontaktmed atmosfæren om vinteren. I tillegg demonstrerer
arbeidet bl.a. at Den norske kyststrømmen står for det viktigste bidraget til den betydelige reduksjon i saltholdighet Atlanterhavstrømmen får på sin vei forbi vår kystlinje.

Personalia:
Jan Even Øie Nilsen er født i 1969 og oppvokst på Sunde i Stavanger. Han tok sin cand.scient. eksamen i fysisk oseanografi ved Universitetet i Bergen i 1997. Hans doktorarbeide er utført ved Geofysisk institutt og delvis ved Nansen senter for miljø og fjernmåling i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.12.2003, kl. 13:15, auditoriet i østfløyen, Geofysisk institutt, Allegt. 70

Kontaktpersoner:
Jan Even Øie Nilsen, 55 58 86 97 (a), 55 2713 06 (p), epost: even@gfi.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.