Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Hemming av skadelige bakterier i oljereservoar

   
Cand. scient. Siri Myhr disputerer 28. februar 2003 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Inhibition of H2S-producing, hydrocarbon-degrading bacteria in an oil reservoir model column by nitrate injection"

Doktorgradsarbeidet har vært tilknyttet prosjektet "Reservoarforsuring", som er utført i samarbeid med Statoil og Norsk Hydro. I dette prosjektet er det testet ut en ny metode for å forhindre mikrobiell H2S-produksjon ("reservoarforsuring") i offshore oljereservoar. H2S, som er en giftig og korrosiv gass, produseres av sulfatreduserende bakterier (SRB) når sjøvann pumpes inn i reservoarene for å øke oljeutvinningen. For å forhindre H2S-produksjon benyttes ofte biocider (bakteriegifter), men metoden er kostbar og effekten omdiskutert.

I avhandlingen er det vist at injeksjon av små mengder nitrat i en oljereservoar modellkolonne førte til at H2S-produksjonen ble fullstendig hemmet. Årsaken til den gunstige effekten var at nitrat stimulerte vekst av en konkurrerende bakteriegruppe til SRB, de nitrat-reduserende bakteriene (NRB). Disse produserte nitritt, som var hemmende for de H2S-produserende bakteriene, og i tillegg var noen NRB trolig i stand til å "spise" H2S. Resultatene som er presentert i avhandlingen har bidratt til at nitrat nå blir benyttet på Gullfaks og Veslefrikk-feltene i Nordsjøen i stedet for biocider. Nitratmetoden er mer miljøvennlig enn biocidinjeksjon.

I doktorgradsarbeidet ble det isolert flere hittil ukjente bakterier og ett av disse isolatene er i avhandlingen beskrevet som en ny slekt av NRB. En H2S-produserende bakteriestamme som utgjorde en stor del av bakteriesamfunnet i kolonnen ble funnet å bryte ned langkjedede hydrokarboner i råolje i fravær av oksygen. Dette er en nylig oppdaget prosess, og det er kun kjent noen få bakterier som kan utføre prosessen. Funnet har betydning for forståelse av reservoarforsuringsprosessen så vel som for miljørelaterte problemstillinger.

Personalia:
Siri Myhr er født i 1969 i Bergen og oppvokst på Søreide i Fana og Eikangervåg i Lindås. Hun avla cand. scient. eksamen i mikrobiologi ved Institutt for Mikrobiologi, Universitetet i Bergen, i 1995. Doktorgradsarbeidet er utført ved samme institutt, hvor hun også har jobbet som forsker. Myhr har siden høsten 2001 vært ansatt som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Avdeling for beskyttelse og materiell, på Kjeller utenfor Oslo.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.02.2003, kl. 10:15, Datablokken 2 etasje, Høyteknologisenteret i Bergen, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Siri Myhr, Forsvarets forskningsinstitutt, tlf. 63 80 78 88 , epost: siri.myhr@ffi.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.