Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Muskel- og skjelettplager i aluminiumindustrien

   
Cand. san. Tone Morken disputerer fredag 6. juni 2003 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Musculoskeletal disorders in the aluminium industry".

Muskel- og skjelettplager er vanlig i aluminiumindustrien og en viktig årsak til redusert livskvalitet og til sykefravær. Målene med avhandlingen var å undersøke forekomsten av muskel- og skjelettplager, sammenhengen mellom plager og livskvalitet, hvilke faktorer som har betydning for sykefravær, samt undersøke effekt av et opplæringsprogram på muskel- og skjelettplager.

Hovedfunnene i avhandlingen er at arbeid i aluminiumindustrien fører til muskel- og skjelettplager, særlig ryggplager. Plagene innebærer redusert livskvalitet og økt sykefravær. Evaluering av et opplæringsprogram med arbeidsmiljøtiltak viser ingen effekt på muskel- og skjelettplager, men øker arbeidstakernes mestring av plager og fører til endringer i arbeidsmiljøet.

I 1999 ble det gjennomført en kontrollert, randomisert intervensjon med ett års varighet ved åtte aluminiumverk i Norge. Intervensjonen var et opplæringsprogram om muskel- og skjelettplager kombinert med arbeidsmiljøtiltak blant 549 ansatte fra produksjonen. Alle arbeidstakerne ved åtte aluminiumverk i Norge, omkring 5500 ansatte, svarte på spørreskjema før intervensjonen (1998) og ved oppfølging (2000).

Undersøkelsen i 1998 viste at de fleste (93%) hadde hatt muskel- og skjelettplager i løpet av det siste året. Forekomsten var høyest hos operatører og blant kvinner, og økte med alderen. Plagene var mer vanlige jo lengre arbeidstakerne hadde jobbet ved aluminiumverket, kontrollert for alder. Det tyder på at noe av plagene hadde sammenheng med arbeidet. Sammenhengen mellom antall arbeidsår i industrien og plager var signifikant for ni av ti kroppsdeler hos operatørene, men bare for to av ti kroppsdeler hos funksjonærene.

Hyppige plager fra de ulike kroppsdelene var relatert til lavere livskvalitet og økt sykefravær. Sammenhengen var særlig tydelig for plager fra nedre rygg. Operatører hadde høyere risiko for sykefravær enn funksjonærer og ledere. Utbredte muskel- og skjelettplager og plager fra nedre rygg rapportert i 1998 predikerte både kort og langt sykefravær i 2000. Lav sosial støtte var en medvirkende årsak til korttidsfravær.

Deltakerne i opplæringsprogrammet gjennomførte en rekke arbeidsmiljøtiltak. De brukte også flere mestringsstrategier enn kontrollgruppen. De hadde imidlertid ikke mindre muskel- og skjelettplager.

Opplæringsprogram med arbeidsmiljøtiltak påvirket mestring av plager, men gav ikke effekt på muskel- og skjelettplager. Evaluering av primærforebyggende tiltak mot muskel- og skjelettplager bør inkludere risikofaktorer, da helseeffekter er vanskelig å måle på kort sikt. For å forebygge muskel- og skjelettplager og redusere sykefraværet i aluminiumindustrien bør det fokuseres på operatørenes arbeidsforhold, og spesielt på de faktorene som har sammenheng med ryggplager.

Personalia:
Tone Morken er født på Manger i 1958. Hun ble utdannet fysioterapeut ved Statens fysioterapiskole i Bergen i 1981 og har jobbet som fysioterapeut ved ulike bedriftshelsetjenester siden 1986. I 1997 tok hun hovedfag i fysioterapivitenskap ved Universitetet i Bergen og ble deretter ansatt ved Seksjon for arbeidsmedisin, Universitetet i Bergen, hvor arbeidet med avhandlingen har vært utført. Arbeidet er finansiert av Aluminiumindustriens Miljøsekretariat.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
05.06.2003, kl. 14:15. Selvvalgt emne: "Arbeid og muskel- og skjelettplager i et historisk perspektiv".
05.06.2003, kl. 15:15. Oppgitt emne: "Behandling av ryggsmerter"
Sted: Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.06.2003, kl. 10:15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland universitetssykehus.

Kontaktpersoner:
Tone Morken, tlf.: 55586102, epost: tone.morken@isf.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.