Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Levekår og livskvalitet i landbruket

   
Cand.polit. Kjersti Melberg disputerer fredag 6. juni 2003 for dr.polit-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Landbruket som livsform: gårdbrukerparets levekår og livskvalitet".

I avhandlingen analyseres levekår og livskvalitet for ekte- og samboerpar på norske gårder. Arbeidets hovedintensjon er å bedre forståelsen av hvordan de to i gårdbrukerparet erfarer og finner mening i livet på bruket i en tid med store strukturelle endringer og landbrukspolitikk.

Avhandlingen viser hvordan gårdbrukerparets levekår er, hvilke objektive og subjektive forhold som påvirker hans og hennes livskvalitet samt i hvilken grad paret gjensidig påvirker hverandres opplevelse av livskvalitet.

Avhandlingen er basert på ulike typer data. Spørreundersøkelsen "Levekår i landbruksbefolkningen 1995" er det mest sentrale datamaterialet. I tillegg benyttes data fra Jordbrukstellingen 1999 og et kvalitativt intervjumateriale. Avhandlingen består av 6 vitenskapelige artikler som er publisert i ulike nasjonale og internasjonale tidsskrift og en artikkelsamling, samt en sammenbindingsdel. Artiklene spenner fra ren teoretisk og normativ diskusjon om "det gode liv" som utgangspunkt i velferdsforskningen til detaljerte, empiriske studier av livsstiler i landbruket og forholdet mellom levekår og livskvalitet og mellom stress og psykisk velvære.

En gjennomgående konklusjon i arbeidet er at landbruket som livsform skiller seg ut fra andre livsformer i det norske samfunnet. Sammenhengene mellom livsvilkår, ressurser, stress, sosial støtte og livskvalitet blant norske gårdbrukerpar er imidlertid komplekse.

Konklusjoner gitt i avhandlingens delarbeid er at (i) folk i landbruket er gjennomgående rimelig fornøyde med livet, men opplever økonomien som vanskelig, at (ii) gårdbrukeren og hans ektefelle/samboer sitt opplevde liv påvirkes av individuelle ressurser som hver bringer med seg inn i parrelasjonen sammen med felles betingelser på bruket, men at (iii) opplevelsen av gode og stressende sider ved livet på gård er uventet lik på tvers av kjønn og brukerstatus. Endelig er (iv) mangfoldet i landbrukets livsstiler stort, men et skille i hans og hennes hverdagsorganisering synes å gå mellom tradisjonelle og moderne typer gårdbrukerpar.

Personalia:
Kjersti Melberg er 32 år og er født og oppvokst i Stavanger. Hun tok sin hovedfagseksamen i statsvitenskap ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i 1995. Under doktorgradsstudiet har hun vært tilknyttet Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen, men har utført forskningsarbeidet ved RF-Rogalandsforskning der hun til daglig arbeider som forsker, samt ved University of Wisconsin-Madison.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.06.2003, kl. 10:15, Auditoriet, U.Pihls hus, Prof. Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Kjersti Melberg, tlf. 51 87 51 28 (privat: 51 80 22 89/ 915 95 528)., epost: kjersti.melberg@rf.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.