Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Evolusjon i dyphavet

   
Kenneth Meland disputerer tirsdag 29. april 2003 for dr. scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Phylogeny, evolution and biogeography of the mysid genus Pseudomma (Crustacea, Peracarida, Mysidacea), including a phylogenetic analysis of the order Mysidacea".

Et evolusjonsperspektiv på biologisk mangfold innebærer at innsikt i slektskap og avstamming (fylogeni) er nødvendig, ikke bare for å forstå utviklingen av biologiske særtrekk og fellestrekk hos ulike organismegrupper, men også for å forstå historien til det vi oppfatter som arter, utbredelsesmønstre og økosystemer.

Meland har studert krepsdyrgruppen Mysidacea (pungreker) ved sammenligninger av bygningsmønstre og arvestoff (DNA), og brukt nye analysemetoder for å beregne sannsynlighet for slektskap mellom krepsdyrgrupper. Hans resultater sår tvil om gjeldende klassifikasjonssystem, der pungrekene regnes for å være nært beslektet med blant annet amfipoder (inkludert tanglopper) og isopoder (inkludert tanglus). De tyder derimot på at pungrekene utgjør to ulike utviklingslinjer, der den ene er nærmere beslektet med tifotkreps, slike som krabber og reker.

Meland har spesielt studert slekten Pseudomma, som har mange arter i alle verdenshav og særlig forekommer på store dyp. Pseudomma-artene er svært like. Det kunne tyde på at de er relativt unge arter, som har hatt liten tid til å utvikle store bygningsmessige forskjeller. Fylogeni, utbredelsesmønstre og store genetiske forskjeller indikerer imidlertid på at Pseudomma er så gammel at kontinentaldrift kan har vært medvirkende til de eldste forgreningene i artsdannelsen, blant annet med utvikling av en separat utviklingslinje i Atlanterhavet. Pseudommas stamtre viser dessuten at det nordlige Atlanterhavet, etter den første åpningen av Beringsstredet, har fått tilførsel av arktiske arter med opprinnelse i Stillehavet.

Personalia:
Kenneth Meland er født i New York og oppvokst på Feda i Kvinesdal kommune. Han har tidligere utdanning som marinbiolog ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Universitet i Bergen, hvor han fikk graden cand. scient. i 1995. Etter en periode med prosjektarbeid ved Universitetet i Bergen og Havforskningsinstituttet i Bergen, ble han i 1999 ansatt som NFR-stipendiat ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi.

Tidspunkt og sted for disputasen:
29.04.2003, kl. 10:15, Stort auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret i Bergen,Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Kenneth Meland, tlf:.: 55 58 44 86 (a), 55 19 63 53 (p)., epost: kenneth.meland@ifm.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.