Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Valutakursfluktuasjoner i internasjonale kontraktsforhold

   
Førsteamanuensis cand jur Andreas Meidell disputerer for dr juris-graden ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen med avhandlingen

International contracts and currency exchange rate fluctuations - A study in the anational legal approach to international contracts

Avhandlingen tar for seg ulike rettslige spørsmål knyttet til endringer i kursforholdene mellom flere valutaer når disse er involvert i internasjonale kontraktsforhold. Slike endringer i tiden mellom en kontrakt blir inngått og oppfyllelsen av denne, kan ha store økonomiske konsekvenser for kontraktspartene. De rettslige spørsmålene blir ikke analysert ut fra reglene i et bestemt nasjonalt rettssystem, men i stedet etter anasjonale rettsregler, det vil si regler som er et direkte produkt av det internasjonale handelssamkvem. Slike regler benyttes mest i internasjonal kommersiell voldgift, men avhandlingen påviser at de også øver en viss innflytelse på nasjonal rett.

Avhandlingen er inndelt i tre hoveddeler:

Den første gir en grundig og teorietisk redegjørelse for tilkomsten og anvendelsen av de anasjonale rettsreglene. Gjennomgangen peker særlig på hvilke kilder som ligger til grunn for en anasjonal kontraktsrett, og hvordan disse kan bruke i de rettslige resonnementer.

Neste del tar for seg ulike rettslige aspekter ved forskjellige valutaer og kursforholdene mellom disse. Avhandlingen ser her på hvorfor kursene endrer seg, betydningen av innføringen av Euro innenfor EU, hvilke kurser som skal benyttes når pengekrav skal konverteres fra en valuta til en annen, samt hvordan parter i internasjonale kontraktsforhold kan beskytte seg mot risikoen for fremtidige kurssvingninger. I tillegg drøftes når vekslingstap kan kreves erstattet ved betalingsforsinkelser når kursendringene inntreffer i forsinkelsesperioden.

Siste del ser på hvilke muligheter rettsreglene om kontrakter gir en kontraktspart når kontrakten er kommet økonomisk skjevt ut på grunn av dramatiske endringer i kursforholdene mellom de involverte valutaer. Som alternativer vurderes bl a om kontrakten kan endres og tilpasses de nye kursforholdene, eller om den kan bringes til opphør med den begrunnelse at den nå er for økonomisk ugunstig pga valutaforholdene.

Avhandlingen konkluderer med at partene i internasjonale kontraktsforhold alltid bør forsøke å sikre seg mot risikoen for kurssvingninger ved kontraktsinngåelsen, men at de anasjonale rettsreglene om kontrakter vil kunne avhjelpe problemene gjennom endring eller avslutning av kontrakten der hvor kursforholdene har gitt ekstreme utslag og medført at kontrakten er blitt svært urimelig å opprettholde.

Prøveforelesninger:
Selvvalgt emne: Are EC directives an appropriate measure for the harmonisation of contract law in the EU Member States?
Oppgitt emne: Mandatory national rules v. anational law as regards international contracts

Personalia:

Andreas Meidell er født i 1969, og er fra Bergen. Han ble cand jur i 1996, og var advokatfullmektig i advokatfirma Wikborg, Rein & Co fra 1996 til 1997. Fra 1998-2002 har han vært stipendiat i rettsvitenskap ved Det Juridiske Fakultet, Universitetet i Bergen, og fra 2002 førsteamanuensis samme sted.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
14.01.2003, kl. 14:15, Auditorium 2 i Jussbygget (Dragefjellet), Magnus Lagabøtes plass 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.01.2003, kl. 10:15, Auditorium 2 i Jussbygget (Dragefjellet), Magnus Lagabøtes plass 1.

Kontaktpersoner:
Andreas Meidell, tlf. 55589587. , epost: andreas.meidell@jur.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det juridiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.