Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Norsk militær planlegging før 9. april 1940

   
Tom Kristiansen disputerer fredag 25. april 2003 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Krigsplaner og politikk. Norsk krigspolitisk og strategisk tenkning mellom demokratisering, profesjonalisering og teknologisk modernisering før 1940"

Avhandlingen kartlegger og analyserer forsvarsledelsens syn på Norges strategiske stilling i mellomkrigstiden og de militære behov som sprang ut fra den. Hovedvekten er lagt på de krav nøytralitet under krig stilte til Forsvarets struktur og operative kapasiteter. Utfordringene mot nøytraliteten var et resultat av de militærstrategiske og økonomiske interesser som Sovjetunionen, Storbritannia og Tyskland hadde av norsk område. Kristiansen konkluderer med at ingen av disse landene ble sett på som noen direkte militær trussel mot Norge, men forsvarsledelsen antok likevel at de under krig kunne komme til å krenke norsk nøytralitet for å sikre sine overordnede krigsmålsettinger.

Både marine- og hærledelsen hevdet derfor at Forsvaret måtte være forberedt på to hovedoppgaver: For det første å sette opp et troverdig nøytralitetsvern langs kysten slik folkeretten krevde. For det andre måtte Forsvaret være i stand til å sette seg til motverge dersom en stormakt søkte å sikre seg et støttepunkt i Norge. Denne krigspolitiske forståelsen dannet utgangspunktet for forsvarsledelsens forslag til anskaffelser og den operative tenkning. Men dyptgripende politisk splittelse førte til at det vedtatte planverket aldri ble fylt med reelt innhold.

Personalia:
Tom Kristiansen (f. 1953) er cand. philol. fra Universitetet i Oslo 1988. Han er forsker ved Institutt for forsvarsstudier hvor han arbeider med militær- og diplomatisk historie. Kristiansen leder for tiden instituttets programområde for militærteori og strategiske studier. Han har tidligere vært ansatt ved Forsvarsmuseet, Sjøkrigsskolen og som NAVF-stipendiat på prosjektet "Norsk Utenrikspolitikks historie". Kristiansen har publisert en rekke arbeider innenfor sitt emneområde, blant annet sammen med Rolf Hobson, Total krig, nøytralitet og politisk splittelse, Norsk forsvarshistorie 1905-40, bd. 3 (Bergen 2001).

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.04.2003, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Kontaktpersoner:
Tom Kristiansen, tlf. 23 09 36 86 (a), epost: tom.kristiansen@ifs.mil.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.