Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Identifikasjon av fisk ved hjelp av avansert akustikk

   
Rolf J Korneliussen disputerer 9. mai 2003 for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Analysis and Presentation of Multi-frequency Echograms".

Akustisk mengdemålemetodikk er i dag vårt viktigste verktøy for å bestemme hvor mye fisk som befinner seg i et gitt havområde. I dag brukes vanligvis ekkolodd med bare en frekvens. Forskjellige arter og størrelser av fisk og dyreplankton har ulike akustiske egenskaper, og disse egenskapene kan utnyttes til å artsbestemme det man ser på ekkoloddet.

Temaet i avhandlingen er hvordan slik informasjon fra flere frekvenser kan utnyttes for å arts-identifisere de akustiske registreringene. Dette gjøres ved først å organisere innsamling og forbehandling av akustiske data slik at de egner seg for sam-analyse. Deretter visualiseres dataene slik at den viktigste informasjonen blir lett synlig. Metodene er anvendt på fisk- og plankton i Barentshavet, Nordsjøen og i noen fjordsystemer

Personalia:
Rolf J Korneliussen er født i 1962 og oppvokst i Bergen. Han tok cand.scient. eksamen i fysisk akustikk ved Universitetet i Bergen i 1988. I 1988 ble han ansatt ved Havforskningsinstituttets IT avdeling som ansvarlig for datasystemene på skipene, og var ansvarlig for utvikling av systemet "Bergen Ekko Integrator" for tolking av akustiske data. I 1997 ble han vært ansatt som forsker ved Havforskningsinstituttets seksjon for Fysisk Oseanografi og Akustikk hvor han har ledet flere prosjekt, spesielt knyttet mot analyse av flerfrekvens akustiske data og makrell.

Tidspunkt og sted for disputasen:
09.05.2003, kl. 13:00, Auditorium på forskningsfartøyet FF "G.O.Sars" for anledningen ved Nykirkekaien 1. Disputasen overføres som videokonferanse til Havforskningsinstituttets kantine, Nordnesgaten 50.

Kontaktpersoner:
Rolf Korneliussen, tlf.: 55 23 68 53, epost: rolf@imr.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.