Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Språkfilosofi og språk-vitenskap

   
Cand.philol. Eivind Kolflaath disputerer 10. januar 2003 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Semantics Unburdened. On the Notion of Philosophical Plausibility in the Context of Natural Language Semantics"

Avhandlingen tar opp til diskusjon forholdet mellom språkfilosofi og lingvistisk semantikk. Språkfilosofi er den delen av filosofi-faget som befatter seg med de mest grunnleggende spørsmål om språk og språkbruk, mens lingvistisk semantikk -er den delen av språk-vitenskapen som blant annet studerer hvordan betydningene til komplekse språklige uttrykk på en systematisk måte avhenger av formen til disse uttrykkene.

Tradisjonelt har det vært en tett forbindelse mellom de to disiplinene, ved at språkfilosofien har forsynt den lingvistiske semantikken med relevante begreper, antagelser og teknikker. Denne tette forbindelsen har imidlertid også ført til at den lingvistiske semantikken delvis er blitt vurdert på filosofiske premisser, til tross for at lingvistisk semantikk ikke er et filosofisk prosjekt, men tvert imot studerer empiriske (dvs. observerbare) forhold.

Avhandlingen diskuterer ulike krav som går ut på at den lingvistiske semantikken i en eller annen forstand skal være "filosofisk plausibel", og konkluderer med at det er urimelig å stille krav om filosofisk plausibilitet innenfor lingvistisk semantikk.

Emne for prøveforelesning :
"Freges skille mellom mening og referanse i en moderne lingvistisk/semantisk kontekst." (tid og sted : se under)

Personalia:
Eivind Kolflaath (38) er født og oppvokst i Bergen. Han tok cand.philol.-eksamen i filosofi ved Universitetet i Bergen i 1994, og ble i 1996 ansatt i en fire-årig stipendiat-stilling ved samme universitetet. I 1999 ble han ansatt som første-lektor ved Filosofisk institutt. Kolflaath er for tiden engasjert med å utvikle et kurs om språk og argumentasjon for første-semester-studenter ved Juridisk fakultet.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
09.01.2003, kl. 16:30, auditorium 4, Jusbygget, Magnus Lagabøtes plass 1

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.01.2003, kl. 10:15, auditorium 4, Jusbygget, Magnus Lagabøtes plass 1

Kontaktpersoner:
Eivind Kolflaath, tlf. 55 58 31 77 (arbeid), 95 22 18 38- (mobil)
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.