Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

"Slik gode jurister argumenterer"

   
Cand. philol. Morten Kinander disputerer fredag 6. juni 2003 for dr. juris-graden ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The view from within. An analysis and critique of legal realism and descriptive jurisprudence".

Avhandlingen er en analyse og gjennomgang av den rettsvitenskapelige tradisjonen som går under navnet rettsrealisme.

Rettsrealismen er en teori både om hvordan man skal anvende retten, og hvordan man skal studere den fra et rettsvitenskapelig perspektiv. Rettsrealismen går i korthet ut på at retten skapes hele tiden i domstolene, og utformes av dommere ut fra samfunnsmessige rimelighetshensyn. Rettsvitenskapen skal da ha i oppgave å beskrive denne prosessen så verdinøytralt som mulig, for å kartlegge hvordan dommere kommer fram til gjeldende rett.

Avhandlingen har som utgangspunkt at selv om dette i seg selv er et rosverdig mål - å komme fram til rimelige resultater - er det neppe en god teori om hvordan dommere faktisk anvender retten, og neppe gjennomførbart som et rettsvitenskapelig ideal.

Særlig går den rettsrealistiske teorien på bekostning av prinsipiell tenkning og individuelle rettigheter, som kriterieløst blir avveid mot samfunnsmessige hensyn. Det stilles særlig spørsmålstegn ved om rettsrealismen oppnår hva som ble hevdet å være dens styrke, nemlig en åpen, drøftende og argumenterende rettsanvendelse og rettsvitenskap.

I stedet argumenterer avhandlingen for en rettsvitenskap som ikke utelukkende konsentrerer seg om å beskrive dommeratferd, men som heller søker å utforme generelle prinsipper for menneskelig samhandling, og som kan reflektere, og gi grunnlag for, en åpen og diskuterende offentlighet og en kritisk etterprøvbarhet.

Personalia:
Morten Kinander er født i Moss (1972), ble cand.philol. ved UiB i 1997. Våren 1998 ble han ansatt ved Det juridiske fakultet, UiB, og høsten 1998 og våren 1999 var han Fulbright Scholar ved Columbia University i New York. Kinander er nå førsteamanuensis ved Det juridisk fakultet, UiB.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
05.06.2003, kl. 14:15. Selvvalgt emne: "Sondringen mellom tinglige og obligatoriske rettigheter"
05.06.2003, kl. 15:15. Oppgitt emne: "En kritisk vurdering av moderne hermeneutisk rettsteori"
Sted: Auditorium 2, Jussbygget, Magnus Lagabøtes plass 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.06.2003, kl. 10:15, Auditorium 2, Jussbygget, Magnus Lagabøtes plass 1.

Kontaktpersoner:
Morten Kinander, tlf. 55589617, epost: morten.kinander@jur.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det juridiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.