Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Partikkelfysikk og materiesymmetri

   
Wafaa Khater disputerer onsdag 20. august 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Top Quark Pair Production and CP-violating Higgs Sector"

De minste byggeklossene, som protoner, nøytroner, atomer og all materie er bygd av kalles elementær-partikler. En av de mest interessante elementær-
partiklene er topp-kvarken som er mye tyngre enn de andre kvarkene. En annen interessant partikkel er Higgspartikkelen som er teoretisk forutsagt men ikke eksperimentelt påvist enda.

Teorien som gir en elegant beskrivelse av alle kjente elementærpartikler kalles Standardmodellen. Til tross for at denne modellen har hatt mange suksesser gir den ikke svar på en del fundamentale spørsmål, for eksempel:
Hvorfor er såkalt ladningsparitet (eller "CP") ikke respektert? Hvorfor er der mer materie enn antimaterie i universet? Fysikere har derfor foreslått andre modeller, som "To-Higgs-dublettmodellen". Teoretikere kan spekulere, men eksperimentelle data regjerer i studiet av naturen.

Fysikken bak CP-brudd er til dags dato mysteriøs. I avhandlingen undersøkes teoretisk en ny type CP-brudd som er generert av koblingene mellom Higgsfeltet og topp-kvarken. Men størrelsen av disse koblingene kan kun bestemmes empirisk i eksperimenter som vil begynne ved CERN i 2007.

Personalia:
Wafaa Khater ble født i 1975 i Palestina, og er utdannet B.sc. i fysikk fra
Birzeit-universitetet på Vestbredden. Hun kom til Norge som kvotestudent ved
Universitetet i Bergen i 1998 og tok sin Mastergrad i 1999. Hun har vært doktorgradsstudent ved Fysisk institutt i perioden 1999 til 2003 med stipend fra Statens lånekasse for utdanning.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.08.2003, kl. 13:00, Realfagbygget, aud 2

Kontaktpersoner:
Wafaa Khater, tlf. 55582771, Per Osland, tlf. 55582768, epost: epost: per.osland@fi.uib.no , epost: wafaa.khater@fi.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.