Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Torsk og sild i Barentshavet

   
Geir Odd Johansen disputerer onsdag 29. januar 2003 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The predator-prey interaction between Northeast Arctic cod (Gadus morhua L.) and juvenile Norwegian spring-spawning herring (Clupea harengus L.) in the Barents Sea"

Avhandlingen fokuserer på forholdet mellom torsk som predator og ungsild som byttedyr i Barentshavet. I de senere år har det vært en økende erkjennelse for betydningen av forholdet mellom ulike arter innen forvaltning av fiskebestander.

Norsk-arktisk torsk og norsk vårgytende sild er to av de viktigste kommersielle fiskebestandene i norske farvann, med fangstverdi på henholdsvis ca 2.9 og 2.2 milliarder kroner i 2001. Begge artene benytter Barentshavet som oppvekstområde for ungfisken. Barentshavet er også beiteområde for voksen torsk, og leveområde for lodde, en annen viktig fiskebestand.

Forskningsarbeidet beskriver storskala variasjon i tid og rom i predator-byttedyr forholdet i Barentshavet, hvordan størrelsen på predator og byttedyr påvirker dette forholdet og effekten av lodde som alternativt byttedyr. Torskens totale konsum av ungsild er beregnet, for å studere om antall sild som rekrutteres til den voksne bestanden påvirkes av hvor mye torsken spiser i Barentshavet.

Arbeidet er basert på over 100 000 mageinnholdsprøver fra torsk i perioden 1984-1997 fra en norsk/russisk database. Torskens beiting på ungsild foregår i store deler av det sørlige Barentshavet, og gjenspeiler variasjonen i mengde og fordeling av ulike størrelser av ungsild i tid og rom. Tilgjengeligheten av lodde som alternativt byttedyr er viktig for forholdet mellom torsk og sild. Torskens konsum av ungsild i Barentshavet er betydelig, og kan i enkelte år utgjøre halvparten av den naturlige dødeligheten i bestanden av ungsild.

Personalia:
Geir Odd Johansen (34 år) er født og oppvokst i Drammen. Han tok cand.scient. eksamen i zoologi ved Universitetet i Oslo i 1995. Han ble ansatt som universitetsstipendiat ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen i 1996, og har siden 2000 vært ansatt som forsker i fiskeribiologi samme sted.

Tidspunkt og sted for disputasen:
29.01.2003, kl. 12:15, Rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Geir Odd Johansen, tlf.: 55584403 , epost: Geir-Odd.Johansen@ifm.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.