Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Den storskala havsirkulasjonen i de nordiske hav og Arktis

   
Pål Erik Isachsen disputerer 5. mai 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"On the ocean circulation of the Arctic Mediterranean: internal large-scale currents and exchanges with the global oceans".

Temaet for avhandlingen er havsirkulasjonen i de nordiske hav og i Arktis. Ved hjelp av moderne observasjoner fra disse havområdene og enkle modeller blir to aspekter ved sirkulasjonen studert.

Det blir verifisert at havets varmetransport over Grønland-Skottlandryggen primært kan tilskrives en sirkulasjon hvor lett og varmt vann importeres fra Nord-Atlanteren og eksporteres tilbake som tyngre og kaldere vann. Videre blir det vist og argumentert for at styrken på denne sirkulasjonskomponenten har variert betydelig over de siste fem tiåene.

Havets topografi har en betydelig påvirkning på havets bevegelsesfrihet i de nordiske hav og i Arktis. Forenklede modeller som tar hensyn til dette observasjonelle faktum blir presentert. Disse benyttes til å reprodusere det observerte storskala sirkulasjonsmønsteret og dessuten til å forklare hvordan sirkulasjonen reagerer på endringer i vindfeltene over disse havområdene.

Personalia:
Pål Erik Isachsen er født og oppvokst i Tromsø. Han har tidligere studert ingeniørfag (BASc, 1995) og fysisk oseanografi (MSc, 1998) ved University of British Columbia i Vancouver, Canada. Siden høsten 1998 har han vært stipendiat ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen, men har vært ansatt og har hatt sitt daglige arbeid ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.05.2003, kl. 13:00, Auditoriet, Polarmiljøsenteret, Tromsø.

Kontaktpersoner:
Pål Erik Isachsen, epost: isachsen@npolar.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.