Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Ubevisste prosesser i alkohol avhengighet

   
Cand. psychol Jón Þorvaldur Ingjaldsson, disputerer den 14. februar 2003 for dr.psychol. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

" Ubevisste prosesser og autonom akivering i alkohol avhengighet"

Misforholdet mellom bevisst ønske om å slutte å drikke og det faktum at fleste alkoholikere har store problemer med å unngå tilbakefall til tross for åpenbare negative konsekvenser, har gjort at mange betegner avhengighetsproblemer som grunnleggende "irrasjonelle".

Avhandlingen gir et overblikk over sentrale psykologiske, medisinske, og psykobiologiske teorier som antar at den tilsynelatende "irrasjonaliteten" i avhengighet kan ses i lys av ikke-bevisste motivasjonelle prosesser som opererer utenfor individets bevisste kontroll.

Dessverre har forsking som målrettet har tatt for seg å undersøke slike prosesser vært svært begrenset i omfang og metodikk. Gjennom en rekke laboratorieeksperimenter benytter forfatteren seg av veletablerte teknikker for å begrense bevisst gjenkjenning av stimulus. Resultatene tyder på at alkoholikere kan prosessere alkoholrelatert informasjon på det ubevisste plan. Videre viste det seg at prosesseringen er relatert til misbrukerens subjektive ønske om å drikke.

Funnene er i samsvar med nyere forsking om ubevisste prosesser hos alkoholikere og andre stoffmisbrukere. De bevisste mestringsmekanismene som alkoholikeren har til rådighet viste seg å være relatert til mer fleksibel autonom regulering, noe som ser ut til å bli påvirket av behandling og kan hjelpe alkoholikeren å oppnå sine behandlingsmål.

Personalia:
Jón Þorvaldur Ingjaldsson er født i Reykjavik 28/03 1967 og oppvokst i Akranes på Island. Han tok Baccelaurioum eksamen ved Universitetet i Island 1992 og arbeidet i to år med spesialundervisning ved Vestlandets Videregående skole på Island. Høsten 1997 avla han embetseksamen i psykologi ved Universitetet i Bergen. Våren 1998 ble han Universitets-stipendiat ved Institutt for klinisk psykologi fram til våren 2002, da han ble engasjert som forsker ved Forsvarets Institutt For Ledelse.


Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
13.02.2003, kl. 16:15. Selvvalgt emne: "Paradoxical and less paradoxical effects of thought suppression in smokers and heavy drinkers; Review of the literature and presentation empirical data"
13.02.2003, kl. 17:15. Oppgitt emne: "Unconscious Processes and the Treatment of Alcohol Abuse: From the Laboratory to the Clinic"
Sted: Auditoriet Christisgate 12

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.02.2003, kl. 10:15, Auditoriet Christisgate 12

Kontaktpersoner:
Jón Þorvaldur Ingjaldsson, Institutt for klinisk psykologi, tlf.:55 588866, epost: jon.ingjaldsson@psych.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.