Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Hvordan er atferdsanalyse forskjellig fra annen psykologi?

   
Cand. psychol. Børge Holden disputerer 25. februar 2003 for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen, Det psykologiske fakultet, med avhandlingen:

"Følger av atferdsanalytiske forklaringer for atferdsanalysens tilnærming til utforming av behandling".

Vitenskapelig psykologi består av mange retninger. De fleste av dem forklarer atferd på måter som avviker lite fra folkepsykologi: Både folkepsykologi og "tradisjonell" psykologi bruker en blanding av indre, mentale og ytre, miljømessige forklaringer på det vi gjør. Og begge forklarer atferd med personlige egenskaper. Tradisjonell psykologi har i hovedsak nærmet seg komplekse problemer hos intellektuelt normaltfungerende mennesker, uten først å studere enklere atferdsformer. En retning som kalles atferdsanalyse er et alternativ til tradisjonell psykologi, ikke minst ved konsekvent å forklare atferd med fysiske, historiske hendelser. Både hendelser i det ytre miljøet og inni oss; hva vi tenker og føler, utgjør slike hendelser.

Atferdsanalytisk behandling har flere særtrekk: To av dem er vekten på eksperimentell kontroll og avgrensede mål for behandling. Metoder er ofte konkrete og kan virke kunstige. Begrepsapparatet er fremmed. En naturvitenskapelig holdning til å bygge en atferdsvitenskap fra grunnen har medført relativt lite befatning med komplekse psykologiske problemer. Atferdsanalyse har langt på vei vært en spesialgren for mennesker med skadde nervesystemer og store forstyrrelser, selv om den etter hvert tar for seg de fleste psykologiske problemer.

Til forskjell fra annen psykologi består atferdsanalyse av prinsipper som forklarer atferd. Disse kan utformes og kombineres på et utall måter. Behandlingen er ofte sterkt individuell, og kan variere mye fra tilfelle til tilfelle. En atferdsanalytisk orientering trenger derfor ikke å føre til bestemte typer praksis, i motsetning til hva mange tror. Denne uforutsigbarheten, sammen med øvrige særtrekk, stiller ekstra krav til atferdsanalyse når det gjelder etikk, estetikk og sosial kontroll i behandling. Etterspørsel etter atferdsanalyse er derfor avhengig av gode løsninger på disse spørsmålene. Atferdsanalysens framtid som en bred, psykologisk retning er også avhengig av at arbeidet med å presentere behandling for lettere psykiske lidelser framskyndes ytterligere.

Personalia:
Børge Holden er født i 1957, og er opprinnelig fra Sandnes. Han ble cand. psychol. ved Universitetet i Bergen i 1985. Han er i dag sjefpsykolog ved Habiliterings- tjenesten for voksne funksjonshemmede i Hedmark.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
24.02.2003, kl. 16:15. Selvvalgt emne: "Relasjonen mellom psykiske lidelser og utfordrende atferd hos mennesker med psykisk utviklingshemning".
24.02.2003, kl. 17:15. Oppgitt emne: "Formidling av atferdsterapeutisk teori og praksis. Bearbeidelse av negative holdninger overfor atferdsterapi".
Sted: Audtoriet Christiesgt. 12

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.02.2003, kl. 10:15, Audtoriet Christiesgt. 12

Kontaktpersoner:
Børge Holden, tlf. 62574500, epost: Habvohed@online.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.