Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Tofasesystemer i vann

   
Stig Michael Valland Hellebust disputerer onsdag 22. oktober for dr.dcient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Phase Behaviour in aqueous polyelectrolyte-polyelectrolyte and polyelectrolyte-surfactant mixtures".

Temaet i avhandlingen er knyttet til hva som skjer når man blander ulike polyelektrolytter i vann, eller når man blander en polyelektrolytt med en surfaktant. Polyelektrolytter er svært store molekyler og kan bære flere hundre elektriske ladninger per molekyl i vannløsning. Surfaktanter består av en vannløselig del, som kan være elektrisk ladet i vann, mens størsteparten av molekylet er lite løselig i vann. Vanlig såpe er et typisk eksempel på en surfaktant. Blander man to ulike polyelektrolytter eller en polyelektrolytt og en surfaktant i vann kan det bl.a. oppstå ulike faser fordi komponentene ikke er blandbare, eller de kan danne en konsentrert fase med forskjellige fysikalske egenskaper fra de opprinnelige komponentene. De fysikalske egenskapene til slike blandinger er av vitenskapelig og industriell interesse fordi de kan inngå i kosmetiske produkter, legemiddelprodukter, matvarer, vaskemidler, oljeutvinning og en rekke andre industrielle produkter og prosesser. Forskningsarbeidet er grunnforskning hvor utvalgte blandinger av viktige industrielle polyelektrolytter og surfaktanter er undersøkt. Det er også forsøkt å bidra til en bedre generell forståelse av hva som skjer i slike blandinger på molekylært nivå med basis i kjente teorier innen fysikalsk kjemi.

Personalia:
Stig Hellebust er født i 1971 og oppvokst på Brusand på Jæren. Han har tidligere utdanning som Høgskoleingeniør i Teknisk Miljøvern ved Høgskolen i Stavanger og fullførte graden Master of Science i Miljøbiogeokjemi ved Universitetet i Newcastle i 1997. Etter en periode i Skottland ble han ansatt som NFR-stipendiat ved kjemisk institutt i 2000.

Tidspunkt og sted for disputasen:
22.10.2003, kl. 10:30, Auditorium 5, Realfagbygget, Allegt. 41

Kontaktpersoner:
Stig Hellebust, tlf: 55583481 (a), 41273139 (p), epost: stig.hellebust@kj.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.