Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Aminosyrer i planktoniske krepsdyr

   
Cand.scient. Synnøve Helland disputerer fredag 13. juni 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Free amino acid and protein dynamics in Artemia spp., Temora longicornis and Calanus finmarchicus".

De marine krepsdyrene Temora longicornis og Calanus finmarchicus (raudåta) er typiske dyreplankton i våre norske farvann, og er de naturlige byttedyrene til marine fiskelarver som sild, kveite og torsk. Marine fiskelarver trenger levende fór i starten men siden disse krepsdyrene kun opptrer i høye konsentrasjoner i kortere perioder av året er de vanskelig å benytte ved intensiv og helårig produksjon av kveite og torsk. I intensivt oppdrett er det derfor vanlig å benytte saltreken Artemia fransiscana, men bruk av denne arten i forhold til marine krepsdyr gir ofte dårligere vekst, pigmentering og øyevandring hos kveite. Kjemisk sammensetning, deriblant innhold av proteiner og frie aminosyrer, kan spille en rolle.

Aminosyrer er blant annet byggesteiner i proteiner og de er i fri form viktige i reguleringen av krepsdyrenes toleranse for endringer i saltholdighet. Avhandlingen beskriver hvordan innholdet av frie aminosyrer og proteiner påvirkes av miljømessige endringer i krepsdyrenes livssyklus. Studien omhandler de frie aminosyrene i tidlige stadier av krepsdyrenes liv, samt hvordan innholdet av frie aminosyrer og proteiner påvirkes av sulting, ulike årstider, ulik saltholdighet i vannet og ulike næringsforhold.

Resultatene av studien viste at sammensetning av de frie aminosyrene var forskjellig mellom de marine krepsdyrenes og Artemia. Videre at en gitt vekt av marine krepsdyr hadde et høyere innhold av frie aminosyrer og protein enn en tilsvarende vekt av Artemia. Studien viste også at sammensetningen av frie aminosyrer i raudåta varierer mellom de tidlige og senere stadier i livssyklusen og mellom voksne individer fra vår og høst.

Personalia:
Synnøve Helland er født (1968) i Ålesund og hun er oppvokst i Langevåg. Hun tok i 1990 avsluttende eksamener i fiskeindustri og havbruk ved Møre og Romsdal fiskeritekniske høyskole. Hun avla cand. cient eksamen i 1995 i miljøfysiologi ved Universitetet i Bergen. Hun påbegynte i 1995 doktorgradsstudier ved Zoologisk institutt, finansiert av Norges forskningsråd, og har siden vært universitetsstipendiat ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi. Hun er nå ansatt som post doktor ved Institutt for akvakultur forskning, AKVAFORSK AS på Sunndalsøra.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
13.06.2003, kl. 10:15. Oppgitt emne: "The trophic role of copepods and their quantitative importance in marine pelagic food webs".
Sted: Møterommet, 3 et., Bioblokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.06.2003, kl. 12:00, Stort auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Synnøve Helland, 481 89 446 (mob), 71 69 53 51 (a) , epost: synnove.helland@akvaforsk.nlh.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.