Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Pasienters erfaring med kronisk sykdom og møte med helsevesenet

   
Sykepleier og Cand.polit. Kristin Heggdal disputerer 15 januar 2003 for dr.polit. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Kroppskunnskaping - en grunnleggende prosess for mestring av kronisk sykdom

Kronisk sykdom er en av de største utfordringer helsevesenet står overfor i vår tid. Bakgrunnen er at antall mennesker med kronisk sykdommer har økt betraktelig. Behovet for kunnskap på feltet er stort både med tanke på forebygging, behandling, pleie, omsorg og rehabilitering. Målet med studien er å belyse hvordan kronisk syke opplever sin sykdom, hvordan de håndterer sin situasjon og hvilke konsekvenser sykdommen har for forholdet til nære relasjoner og funksjonen i samfunnet. Videre hvordan helsevesenet kan møte kronisk syke på en måte som fremmer mestring og velvære.

Data er innhentet gjennom dybdeintervju med 54 pasienter fra følgende sykdomsgrupper: Kronisk obstruktiv lungesyke, kronisk inflammatorisk tarmsyke og slagrammede. Grounded Theory metodologien er benyttet for analyse av data. Funnene viser at det å bli kronisk syk innebærer å leve med uvisshet knyttet til tap av kroppskontroll og trygghet, videre innebærer det en splittet selvopplevelse der kroppen oppleves som en fiende som hindrer livsutfoldelse og velvære.

Deltagerne opplever tap av roller og funksjoner i familie, blant venner og i arbeidslivet. Men funnen viser også at pasientene oppnår mestring og velvære ved å utvikle kunnskap om egen kropp og sykdom. Dette skjer gjennom den grunnleggende prosessen kroppskunnskaping. Å lytte til kroppen og å være i dialog med omgivelsene er grunnleggende strategier. Mestring fremmes når de kronisk syke møter kunnskap og forståelse og når deres håp blir styrket.

Møte med helsevesenet er preget av mangel på dialog og informasjon. Studien utfordrer helsevesenet til å anerkjenne de kronisk sykes kroppskunnskap som en ressurs i forhold til forebygging, pleie og omsorg, behandling og rehabilitering.

Personalia:
Kristin Heggdal er født på Harøy i Sandøy kommune i 1959. Hun ble offentlig godkjent sykepleier i 1992, og tok cand.polit. graden ved Institutt for samfunnsmedisin, seksjon for sykepleievitenskap, UiB i 1994. Hun er ansatt som høgskolelektor ved Høgskolen i Molde, Institutt for Helsefag. Studien har vært støttet med stipend fra Høgskolen i Molde og fra Landsforeningen for hjerte og lungesyke.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.01.2003, kl. 10:15, Store Auditorium, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Kristin Heggdal, Høgskolen i Molde, tlf. 71214010/71214000 , epost: heggdal@hiMolde.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.