Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Artikkelløse stedsnavn

Vidar Haslum   
Vidar Haslum disputerer fredag 19. desember 2003 for dr.art. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Artikkelløse stedsnavn i norsk talespråk. En studie i onomastikk og dialektologi".

Formålet med avhandlingen er å undersøke variasjonen mellom ubestemt og bestemt form i stedsnavn. Hvorfor er det slik at et sted kan hete Sandbekk, mens et annet Sandbekken? Artikkelvariasjonen i stedsnavn er resultat av en langsom språkendring. I nordiske språk er artikkelen en nyutvikling som oppstod for noe over tusen år siden. Den funksjonen vekslingen mellom ubestemt og bestemt form har, og alltid har hatt, er å markere forskjell på kjent og ny informasjon. Denne forskjellen er imidlertid kun relevant for vanlige substantiver, ikke for navn. Men fordi stedsnavn normalt dannes av et materiale identisk med vanlige substantiver, vil den formen et stedsnavn får nødvendigvis bli identifisert som enten ubestemt eller bestemt form. Språksystemet er her i konflikt med seg selv. Forekomstene av artikkelløse stedsnavn viser store geografiske forskjeller. En stor del av Sør-Norge framtrer som spesielt, ved at mange sammensatte terrengnavn blir uttalt i ubestemt form. Variasjonen er innfløkt, men aldri helt kaotisk. Det finnes atskillig tilløp til struktur. En undersøkelse av dette slaget kan knyttes til flere viktige teoretiske problemer innen generell språkvitenskap i dag. For eksempel: Hvor finnes grammatikkens grenser?

Personalia:
Cand. philol. Vidar Haslum er født 1958 i Kristiansand, og oppvokst samme sted. Har tidligere arbeidet som karttegner. I perioden 19982002 universitetsstipendiat i nordisk språkvitenskap i Bergen. Arbeider for tiden som høgskolelektor ved Høgskolen i Stavanger, og underviser i norsk og allmenn språkvitenskap.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.12.2003, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen Skole, Sydnesplassen 9

Kontaktpersoner:
Vidar Haslum, tlf. 92638033, epost: vidar.haslum@noruib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.